Не злоупотребявайте с детския талант!



"Детство мое, реално и вълшебно,
 детство мое, така си ми потребно..."
Помним обичаната детска песен - текстът е на поета Богомил Гудев, а музиката - на Вили Казасян. И до днес се пее от малки и големи.
Всяко поколение има различно детство. Сегашните деца живеят с нови игри. Електрониката е в умовете и ръцете им. Важно е обаче как ще възпитаме у тях усет към истински красивото, стойностното и хубавото. Тази мисъл ме вълнува, когато гледам как фирми и телевизии използват невръстни деца в рекламни клипове.
В същото време всекидневно се търсят талантливи деца. Предизвикват ги телевизии и шоупрограми. Всяка година има нови и нови конкурси за търсене на таланти. И деца, и родители са обзети от мания да се "явяват на кастинги".
Хубаво е да се открият рано талантите. Да се положат грижи за тяхното израстване. Но това ли е целта на всички конкурси? Прозира коварна злоупотреба. Невръстни деца изпълняват песни на естрадни и поп певци, на чалга "звезди". Защо лишават децата от детските песни, написани от талантливи творци? Защо ги "издокарват" като възрастни? Защо мълчат хората на изкуството? Защо специалистите не кажат дали е правилно да се насилват детските гласове с неподходящи за тях изпълнения?
У нас има примери и добри традиции за грижи за детските гласове. Бочо Бочев създаде незабравимия детски хор "Бодра смяна". Делото му продължи неговата дъщеря Лиляна Бочева. Такова бе делото и на акад. Христо Недялков - създателя и дългогодишния ръководител на световноизвестния Детски радиохор. От тези два хора-институции са излезли едни от най-добрите наши оперни и естрадни изпълнители. Защото техните диригенти бяха таланти, ерудирани педагози, които създадоха истински школи за певци и музиканти, и за добри граждани.
Българският фолклор изобилства с прекрасни детски песни. Автори като Добри Христов, Александър Райчев, Петко Стайнов, Тодор Попов, Петър Ступел, а в по-ново време - Хайгашод Агасян и Красимир Милетков сътвориха чудеса.
Питам водещите на тв програми и конкурси: "Бихте ли искали собствените ви деца да пеят като тези, които представяте? Бихте ли отнели детството на децата си? Бихте ли насилвали гласовете им?". Ако отговорите им са положителни, значи се ръководят само от сметката.
Не бива да се скършва насила и без време детският талант. Не бива детето да живее и с илюзията, че е "звезда". Спомням си думите на Гьоте, че "талантът е само една осма", а седем осми от успеха е всекидневният упорит труд. Наш дълг е да приучим децата на трудолюбие, за да развият и да изявят талантите си.



Източник: Дума





Коментари

горе