Холандия: българка в надпревара за участие в полярна експедиция



12285755_1627729907492444_1065578669_nСнимки: Личен архив

29-годишната Диана Арсова кандидатства втора поредна година за участие в полярната експедиция Fjallraven Polar 2016 в Северна Норвегия. Експедицията ще се проведе през април 2016г. като за четири дни ще трябва да се преодолеят около 300 км. с шейни.

За сега Диана е на 4-то място в класацията и има реален шанс за участие в експедицията. Миналата година тя завършва на 23-то място в света и не успява да се включи в това северно приключение, но тази година е решена да спечели и до 10-ти декември очаква вашата подкрепа.

Ето какво разказва хубавата родопчанка пред репортер на news365.eu:

И аз обичам приключенията, вълнуващо е да влизаш в пещери, да правиш околосветско пътешествие, но не и в зимни условия. Вие обаче, сте избрали именно в такава цел да насочите своите усилия. Не ви ли плашат -20 или -30 градуса?

От студа не ме е страх, адреналинът ще ме топли. Екипът на експедицията предоставя на участниците зимно оборудване: дрехи, обувки, палатки, спални чували и всичко, което е необходимо, за да оцелеем в тежките условия.

За проекта научих миналата година от списание “Нешънъл Джиографик”. Те често пишат за различни експедиции. Тази беше една от тях и първата ми мисъл беше “аз трябва да съм част от това преживяване, трябва да стигна до там, колкото и да е трудно”.

В подобна експедиция не съм участвала до сега. Била съм на доста тежки планински преходи, предимно в България при положителни температури или само няколко градуса под нулата. За полярната експедицията се подготвям психически и физически от миналата година. Вярвам, че с добра физическа подготовка, подходяща екипировка и опитни водачи ще се справя.

 

12270260_1627729917492443_191229942_n

Диана и Деймън на връх Вихрен през 2015г.

12000124_1627729924159109_1164962790_n

Кой е най-голямата ви подкрепа и най-яростният противник в това трудно начинание?

Майка ми беше авантюристка. От нея съм го наследила и съм сигурна, че би ме подкрепила ако можеше. Сестра ми и брат ми ме подкрепят много силно, защото знаят колко важно е за мен да бъда част от полярната експедиция. Най-голяма подкрепа ми оказват българите у нас и в чужбина. Яростен противник ми е времето. Не знам дали ще ми стигне да споделя с достатъчно много хора и да получа достатъчна подкрепа.

Живеете в чужбина. Каква беше причината да заминете за Холандия?

Дълга история. Около 22 години живях в България, след това за кратко в Германия. Завърших университет в Шотландия, след това живях в Англия, от там се преместих в Холандия. Обичам да пътувам и да се сблъсквам с различни култури. Когато посетих Холандия за първи път се влюбих в лалетата, каналите и старите тухлени къщи. Липсват ми българските планини и природа. Тук всичко е правено от хората, дори горите.

Интересувате ли се какво се случва в родината и кога за последно си бяхте у дома?

Разбира се, че се интересувам. България е моят дом и един ден ще се прибера. Надявам се, че много други млади хора ще се приберат. Последно бях в България през септември т.г. Ходих на 6-дневен преход в Пирин с приятели, качихме Вихрен и други върхове. Беше страхотно изживяване. Дейнъм, моето хъски, също беше с нас.

Кога започва експедицията в Норвегия и на какъв принцип се подбират хората, които ще вземат участие?

Експедицията е организирана и спонсорирана от Fjällräven – фирма производител на зимно оборудване. Провежда се ежегодно през април. Преходът продължава 5 дни, около 300км през арктична тундра (вечен ледник) в северна Норвегия и Швеция. Участниците се придвижват с шейни, впрегнати със сибирски хъскита. В експедицията ще участват около 100 опитни кучета.

Самата експедиция няма състезателен характер. Условията по време на експедицията са много сурови. Хората си помагат. Работят в екип. Но за да получи място на експедицията, всеки участник кандидатства в състезание, което се провежда на световно ниво. Аз кандидатствам за втора поредна година. Конкуренцията е жестока. Хиляди хора искат да участват в подобно приключение. Участниците са разделени в групи от страни, повечето са от Европа. Представител на всяка група, който успее да събере най-много гласове във файсбук, получава място на експедицията. От всяка група журито избира още един участник с най-завладяващата презентация.

11393354_1575582589373843_8961643928815053152_o

Сибирското хъски Деймън е на 11 месеца

Вие имате куче порода хъски, с него ли ще участвате на експедицията?

Аз съм горд собственик на черно-бяло сибирско хъски, което е неразделна част от моя живот. Казва се Деймън и е на 11 месеца. Много бих искала да съм на експедицията с него, но той е още много малък и няма физическата подготовка да тича на такива дълги разстояния. Надявам се да имам шанс да бъда на подобна експедиция с него в бъдеще.

За да станете част от тази експедиция ви е нужна подкрепата на читателите ни. Какво бихте им казала, защо да гласуват за вас?

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Моите мечти са огромни, но осъществими с помощта на други мечтатели. Както пееше Джон Ленън “може да кажете, че съм мечтател, но не съм само аз”. Аз искам да осъществя тази мечта, за да покажа на хората, че всеки е специален, всеки е различен и една мечта тръгнала от Родопите, може да обиколи целия свят.

За да подкрепите Диана Арсова използвайте този линк http://www.fjallravenpolar.com/UserProfile/196



Източник: news365





Коментари

горе