Еко класна стая отвори врати в Казанлък (видео)



Първата по рода си класна стая, постороена само от дърво, слама и глина, посрещна учениците от ОУ „Чудомир“ в град Казанлък. Екологичната сграда се намира в двора на училището и ще може да бъде използвана от всички деца в града. Тя е уникална и в България няма друга такава. Конструкцията е изградена от втора употреба дървен материал.

Стените са направени от пресовани бали слама бали, а мазилката е глинена. Осветлението е лед, за да може да изразходва минимално електрическа енергия. Енергийно ефективен климатизатор осигурява нормална температура в помещението. Това е т.нар. пасивна сграда, която изразходва много малко ресурси, за да поддържа добри условия за използване.

„Построяването на сградата предизвика еуфория, която започна още когато доставиха балите със слама в двора. Задавали са ми всякакви въпроси – това барбекю ли ще бъде и дали ще отглеждаме животни“, разказа пред Vesti.bg доректорката на ОУ „Чудомир“ Галина Стоянова. Много от родителите били скептични, че изобщо нещо ще се получи. Приемали постройката буквално като къщичката от слама на трите прасенца от приказката.

Сградата обаче вече е факт и вчера третокласници влязоха за първи път в нея. 8 дни поред в новото помещение ще се провеждат часове, игри, работилници, уъркшопи и различни занимания, свързани с екологията и опазването на природата.

Класната стая е проектът победител от националния публичен конкурс за зелени идеи „Загорка Зелен Фонд" през 2014 г. Сградата е реализирана по проект на архитект Гергана Барабонкова, която живее и работи в Бостън, но е родом от Казанлък.

Ученичка преряза официално лентата на официалното откриване в присъствието на кмета на града Галина Стоянова, директора на училище „Чудомир“ Донка Севданска и изпълнителния директор на „Загорка Зелен Фонд“ Николай Младенов.

За пета поредна година дарителската програма „Загорка Зелен Фонд" награди и най-добрия екологичен проект в рамките на публичния конкурс. Тази година дарителската програма се проведе под мотото „S.O.S. от природата", като десетки проекти се бореха за престижното първо място, а журито избра единодушно победителя.

Нагрдата бе връчена от Николай Младенов за проекта „Прозрачни изолиращи пана за прозоречни стъкла", а неговият автор, Георги Тончев, спечели фонд от 10 000 лв. С тях ще се финансира проектът на Тончев. Предстои публичното гласуване, което ще определи и в кой град от Старозагорския регион ще бъде реализиран той.

„Откриването на първата пасивна еко класна стая ни кара все по-силно да се стремим към едно по-устойчиво бъдеще. Днес правим още една стъпка в приобщаването на бизнеса и „зелените идеи" и вярваме, че това е начинът, по който обществото ни би могло да се развива най-пълноценно.", коментира Николай Младенов.



Източник: Вести





Коментари

горе