Ползите от ечемика



Скорошни проучвания показват, че консумирането на ечемик може драстично да помогне при състояния, обвързани с кръвната захар.

Ечемикът се състои от осем аминокиселини и действа като пълен протеин в диетата. Всъщност малко неща допълват диетата така добре и с толкова много здравословни ползи, колкото ечемикът. Той спомага за предотвратяване на появяване на камъни в жлъчката, заради високото си съдържание на разтворими фибри, които намаляват секрецията на жлъчни киселини. Ечемикът също увеличава чувствителността към инсулина и същевременно се намаляват нивата на триглицеридите – така и ефективно се намаляват шансовете от появата на камъни в жлъчката.  

Като перфектен източник на фибри, ечемикът също се използва като едно от най-ефективните почистващи средства за червата от насъбрани токсини. Фибрите в ечемика създават благоприятна среда за развитието на полезни стомашни микроорганизми. По този начин се намалява рискът от рак на дебелото черво и хемороиди.

Освен това, ечемикът засилва имунната система заради забележителните си нива на витамин С и желязо, тоест консумирането на ечемик ви пази от грипове, анемия и отпадналост, и заздравява бъбреците ви. Заради съдържанието си на мед, ечемикът спомага и за създаването на червени кръвни клетки и хемоглобин.

Ечемикът е лекарство срещу остеопорозата заради комбинацията между мед и фосфор в съдържанието му. Така и ечемикът е една от най-добрите добавки, които можете да взимате за заздравяване на костите, а дори и срещу остеопороза. 

За запазване на еластичността на кожата и защитата й от свободни радикали, които могат да я наранят или повредят, ечемикът има едно от най-високите съдържания на селен. Този елемент също подобрява сърдечни проблеми, засилва имунната система и панкреаса.

Не на последно място, ечемикът контролира нивата на холестерола в кръвта в рамките на нормата. Той има ниски нива на мазнини и затова често се препоръчва от лекарите. 



Източник: GoBio





Коментари

горе