Сподели...Магурата



Да слезем в пещера Магурата този уикенд благодарение на 360-градусовата панорама на проекта "Сподели България". Проектът подготвя национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне, чрез които представя културно-историческите и природни съкровища на страната в интерактивна среда.

Всеки петък в рубриката "На път" на "Дневник" предлагаме виртуална разходка из някоя от многобройните забележителности на страната.

Магурата е една от най-известните, най-големите и красиви пещери с обща дължина на откритите галерии 2500 м. Тя се намира на 17 км от Белоградчищ във варовиковата Рабишка могила (461 м надморска височина). Температурата в пещерата е 12 градуса целогодишно, сочат данните на официалния туристически портал на България.  

Една от най-големите забележителности на пещерата са праисторическите рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор) - танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, животни, звезди, оръдия на труда, растения. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата светилище и на него са отбелязани 366 дни и поне 5 празника. 

 Досега "Дневник" и "Сподели България" са представили панорами от Яйлата, на   Белоградчишката крепост , от  долината на Арда при Маджарово, от  Бачковския манастир, от  Калиакра, от  крепостта Червен ,  Мелник,  Борисовата градина, Басарбовския манастир и други. 

Екипът кани всеки желаещ да сподели своите открития от България, попаднали в кадър.



Източник: Дневник





Коментари

горе