330 "рискови" мигранти не са били допуснати на българска територия



28 000 души са преминали през границата ни като мигранти - основно сирийци, афганистанци и иракчани. 18 000 са подали молби за статут от началото на годината, предаде бтв.

600 от тях са получили отказ, защото не са отговаряли на изискванията за предоставяне на бежански статут.

330 души пък не са допуснати на територията на страната ни, защото са оценени като рискови за сигурността.
Засега у нас няма ксенофобски прояви срещу бежанците, каквито вече се наблюдават в Европа след терористичните атентати.
Въпреки данните, че всеки ден приемаме по между 50 и 100 бежанци, центровете са запълнени едва на една трета.
„Една голяма част от тях са избягали - т.е. това, което се случва в последните два месеца да кажем – три; тази масова вълна, която се насочва към Западна Европа. Категорично тези цифри дават моментна представа за картината в страната, имайки предвид, че домовете в центровете на миграция са пълни и една голяма част от тези, които са задържани нелегално преминаващи границата, подават молби за закрила”, посочи зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.
По профил голямата част от тези хора са мъже - от Сирия, Афганистан и Ирак, които след получаване на статут подават молби за събиране със семейството си.
На мисия у нас днес пристига Върховният комисар за човешките права към ООН. Причината - сигналите за насилие над бежанци и мигранти, описани в доклад на международната хуманитарна организация "Оксфам".



Източник: Актуално





Коментари

горе