Спасете българското



Преди 20 г. бе основан съюз "Произведено в България" и наложен рекламният слоган "Изберете българското". В смисъл - купувай българското. Това като че ли се хареса на хората, съдейки по навалицата на едноименните изложения. Благодарение на предприемаческа инициатива и активност днес имаме чудесни продукти и доверието на потребителя. Хилядите малки и средни фирми създават индивидуалното и национално богатство. Защо в такъв случай не богатеем? Отговорът знаем всички, които произвеждаме. Нашият бизнес губи позиции и се смалява не само заради кризата. Вече дочувам либералните икономисти и поданиците на цар "Пазар" - силните, ефективните, печелившите остават, а останалите загиват по волята на пазара. Де да беше така!
С влизането в ЕС пазарът беше отворен и крехкият ни бизнес влезе в конкуренция с вековни компании. В резултат сега внасяме 80% от свинското месо, 40% от млякото и яйцата, 60% от зеленчуците. Да не подминаваме и двойния аршин. Всички пътуваме и знаем, че половината гръцки хотелиери не са чували за HASAP (стандарт за хигиена и организация в хотелския и ресторантьорски бизнес). В Италия, Франция и Англия има "тъжни" кокошки, прасета без дървени играчки и климатици. Довършващият удар дойде с появата на големите търговски вериги. Дали защото имат международни договорки, или защото номерата им не минават, но условията за българските фирми са много по-тежки от тези за западните.
Малкият и средният производител у нас не успя да стане незаобиколим фактор и да заяви претенциите и позициите си по ключови въпроси. Затова съюз "Произведено в България" предлага обединение и диалог с държавата, за да реализираме няколко спешни мерки:
1. Държавата да ни възприема като част от решението на кризата. Политиците да консултират с нас законите, които приемат, и позициите, които подкрепят в Европа за местната индустрия.
2. По примера на останалите държави в EС да се промени Законът за защита на конкуренцията и да се прекратят нелоялните търговски практики спрямо българските производители.
3. Да започне национална реклама на произведените в България стоки и от наши, и от чужди фирми чрез символа "Произведено в България". Купуването на родни продукти при равни други условия да стане въпрос на икономическа мотивация, а не на административен патриотизъм. Купуването на български продукти:
* връща обратно на потребителите поне 30% от стойността с платените заплати, данъци и осигуровки
* подкрепя местната индустрия, заетостта и намаляването на безработицата. Ако повишим с 10% потреблението на български стоки, тук остават близо 2 млрд. лева
* чрез данъците подкрепя бюджета и социалните системи, образованието, здравната защита, реда и армията.
Трябва да помогнем на българите да "икономизират" свободния си избор на пазара и това ще е полезен икономически национализъм. Ако стане обратното, скоро ще дойде време да си зададем въпроса откъде два милиона работещи българи ще получават заплати.
4. Да направим тържища. В публично-частни партньорства може да намалим зависимостта си от посредници и търговски вериги, да се контролира нерегламентираният внос и сивата икономика.
5. Усвояването на европарите по програма "Конкурентоспособност" клони към нула. А тези пари са жизненоважни за нашите фирми.
6. Държавата да остави на мира честния бизнес и да се захване с контрол на сивата икономика. Производствените фирми са особено уязвими, защото не могат да се скрият. Това се използва от армията чиновници да отчитат дейност с непрекъснати проверки и измислени глоби.
7. Да се признава данъчният кредит по веригата с доставки.
8. Спешно да организираме правна защита и консултантска помощ на малките и средните фирми по всички финансови и данъчни въпроси.



Източник: Стандарт





Коментари

горе