Пистите в Банско са готови за студентския празник



Най-запалените фенове на зимните спортове у нас вече стягат екипировката, защото само след седмица се очаква да има готова писта за каране в Банско.

От курорта се надяват да могат да зарадват най-нетърпеливите с добре обработено трасе още за студентския празник - 8 декември.

Разбира се, все още не е сигурно, че това ще може да се случи, но ако температурите в Пирин се задържат отрицателни, има всички шансове след броени дни скиорите да се поздравят с "Честито първо пускане".

Официалното откриване на новия ски сезон в Банско обаче ще се състои на 12 декември. Традиционното шоу за старта на зимата в Пирин отново ще е на ниво, заканват се организаторите.

Фиестата стартира в 10 сутринта от Бъндеришка поляна с много музика, състезания и награди. Специалният гост тази година е германската ски легенда и двукратен олимпийски шампион Маркус Васмайер.

В първото пускане в Банско ще се включат и обичайните заподозрени - Марк Жирардели и Петър Попангелов. Всяка от звездите ще сформира свой тим, а състезанието, известно като "Влез в отбора на шампиона", ще противопостави трите отбора от по 15 скиори, водени от своя капитан.

Традиционната игра "Ловци на съкровища" този път пък ще бъде посветена на търсенето на ключ от чисто нов автомобил. Който го намери в преспите около пистата - печели колата. Традиционно купонът ще завърши с парти в "Хепи енд".

Пистите на Витоша - главно за напреднали

Ски пистите на Витоша са само на 20-30 минути от центъра на София. Перфектната им локация обаче е подходяща повече за напреднали скиори. На практика в момента начинаещите и тепърва напредващи почитатели на зимните спортове няма къде да се пускат.

Те трябва да избират между равните плацове около бейби влековете и писта "Лалето", която е доста трудна за по-неопитните. Именно затова някои ски учители този сезон препоръчват Боровец, Банско или Пампорово като места, на които начинаещите скиори да се научат да карат добре. Причината - там трасетата с ниска и средна трудност са повече и по-удобни.

Специалистите съветват родителите също да не пращат децата на ски обучение единствено по време на зимната ваканция. Тази година тя почти съвпада с тази в Сърбия и Турция и е много вероятно курортите у нас да се напълнят със стотици малчугани, желаещи да се научат да карат ски.

Цените на картите още не са ясни

В големите ни курорти все още не са обявили какви ще са цените на ски картите. Очаква се единствено в Пампорово те да останат същите, както през миналата година. Оттам вече са готови и със специални пакети за нощувки и ски пасове, които излизат доста изгодно. Около 100 лв. на ден струва карта и нощувка на база ол инклузив в курорта, като могат да се намерят и малко по-ниски оферти.

Банско и Боровец пък все още не са обявили официално колко ще струва да се ползват съоръженията им за един ден. В курорта под Пирин обаче си имат чисто нов шест седалков лифт, с който придвижването ще става много по-бързо и лесно, а опашките на Бъндеришка поляна ще намалеят. Съоръжението е изградено на мястото на старото трасе на триседалковата линия до Тодорка.

Скиорите са много доволни, защото вече вместо за 20 минути по ветровития склон до върха ще се стига само за 6. Причината е, че новият лифт, който се появи на мястото на стария от 1986 г., е много по-бърз.

Боровец вече кани скиорите на състезания през март

Въпреки че от управата на Боровец все още се чудят колко да струва ски пасът, те вече са готови със зимния календар на събитията в курорта. Има насрочена дата даже за купа "Самоков", която ще се проведе на 25 март догодина. Няколко дни преди това ще се състои държавното първенство "Крос кънтри", а забавното състезания за малчугани "Чамкория джуниър" ще е на 18 март.

Почитателите на адреналина пък с нетърпение очакват откриването на "Сноу парк Боровец", където ще има специално изградени съоръжения за фрийрайд.
По традиция в деня на откриването на Боровец се кара с карти на преференциални цени, но все още няма дата за старта на сезона там.

Пистите на Рила и Пирин са покрити със сняг

По Маркуджиците, Ситняково и Мартинови бараки вече има солидна снежна покривка, става ясно от уеб камерите в Боровец. Температурите по високите части на Рила са минусови, което дава допълнителна надежда на скиорите, че сезонът ще бъде открит в следващите две седмици.
В Банско пък от вчера вече има 30-40-сантиметрова снежна покривка.

Температурите в Пирин са в диапазона от минус 4 до минус 7 градуса. "Надяваме се на отрицателни температури през следващите дни, за да може да заработят и оръдията за изкуствен сняг. От началото на декември планираме да пуснем кабинковата въжена линия, а за студентския празник - 8 декември, който предшества официалното откриване, се надяваме да има възможности и за първи спускания на скиорите", споделя мениджърът на ски зоната Иван Обрейков.


Четете още:

🔴 Инициативата "Българската Коледа" ще събира дарения за деца в реанимация

🔴 Сладко и сиропи по бабини рецепти

🔴 Руфинка болна легнала'





Източник: Новинар





Коментари

горе