Учителят, който прави "фабрика за силни хора"



Учителят по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, който подготвя ежегодно националния отбор по физика, е напът да сбъдне една от големите си мечти – да построи Дом на физиката, където да преподава и на децата, чиито родители нямат възможност за летни лагери.
От години той и още няколко негови колеги провеждат през лятото школи по физика. В тях на децата се преподава безплатно, но пансионът за храна и спане, който възлиза на около стотина лева, е непосилен за една част от учениците.

Със спестявания от скромната си учителска заплата през 2003 г. Теодосий Теодосиев  успява да закупи едно изоставено полусрутено училище в Габровския Балкан. С помощта на дарители и благодарение на положения всеотдаен труд се очаква през следващото лято Домът на физиката да посрещне първите си гости.
Теодосий Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ ,,Никола Обрешков“, а обучаваните от него деца съставят по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади в областта на тази наука.

От общо 11 златни медала, спечелени досега от български участници на международните форуми, 7 принадлежат на възпитаници от неговата школа. В актива на неговите ученици са и най-високите индивидуални резултати и отборни постижения. 
Той е изучил 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници в международните състезания.
„Чисто научно няма обяснение за високите резултати. Отговорът как са постигнати е в неуморния труд и любов към децата“ – казва Теодосиев.

И изтъква, че на една малка държава като България, която е една хилядна от света, защото планетата обитават 7 милиарда човека, а България е кажи-речи със 7 милиона жители, й се полага веднъж на хиляда години да има абсолютен първенец на олимпиада. „Е, има го. При това той не е един“ – хвали се физикът и подчертава, че дори бием по този показател и китайците, които най-често обират първите места във всякакви състезания, може би защото са и най-многобройни като нация.

Роден в бедно семейство, Тео, както всички наричат Теодосий, е възпитан в трудолюбие и патриотизъм. „Ние бяхме четири деца и понеже имаше само едно легло за нас, мама ни нареждаше перпендикулярно, като поставяше отстрани на кревата столове за стърчащите ни крака. Но ни учиха на труд и знание. Е, всички сме с университетско образование, всеки доказал се професионалист в областта си” – разказва самият той.
Това са и основите, на които се крепи безкористният му и прилежен труд – посветен и на физиката, и на учениците.

Всяка събота и неделя той посреща в пристегнатите от спонсори две стаи в предоставената му от правителството за безвъзмездно ползване заради постигнатите успехи сграда на бившия Техникум по хидравлика в Казанлък деца от цяла България, които идват тук, за да трупат знания от областта на физиката. Занятията започват в 8 и половина сутринта и приключват в осем и половина вечерта.
За своята мисия Теодосиев казва с гордост: „Аз правя фабрика за силни хора”!

За 40-годишната му учителска практика той е дал на света не един свой възпитаник, който е достигнал висините на физиката на световно ниво. Сред неговите ученици са обявеният за най-добрия специалист по лазери на рентгенови лъчи Теньо Попминчев, университетският преподавател Иван Иванов, който води семинари по физика в САЩ и Канада, както и изобретателят на най-качествените телевизионни камери на планетата, които един от техническите гиганти купува за промишлените си роботи – българинът  Петко Динев.

Всички те не забравят откъде са тръгнали и намират начини да подпомогнат школата на Тео както финансово, така и с нужното за експерименталните опити оборудване. Сред най-сърцатите дарители е професор Красимир Минев, който работи в Германия и ежегодно изпраща оттам ценна апаратура.
Така с годините учителят по физика натрупва техника, която помага в подготовката  на възпитаниците му за бъдещите им успехи на състезанията.
Неотдавна обаче голяма част от оборудването, оставено в Природоматематическата гимназия в Казанлък, бе заключено от директора и може да бъде използвано само през работно време, и то с предварителна заявка.

Теодосиев доста се притеснява какво ще се случи с него, ако попадне в ръцете на некомпетентни хора. По този повод той дава следния пример: „Мой бивш ученик ми изпрати скъпоструващ лазер от Америка, с който да правим опити с учениците ми. В един злощастен ден един преподавател от същото училище решава да го разгледа, отваря го, пуска го и го забравя. Лазерът изгоря, а ремонт в България не може да му се направи – първо, защото няма нужната част,  и второ, защото тук не се намират такива специалисти, които могат да се справят с поправката му”.
За щастие, в двете скромни стаички, където през почивните дни се събират над 100 ученика, е останала част от техниката.

Междувременно Теодосиев бе обвиняван от някои родители на галеници на елитното училище, че им е писал двойка по предмета. По този повод той заявява, че не прави компромиси с качеството на образованието. Непрестанните си конфликти с ръководството и родителите на „ощетените деца” преподавателят обяснява с въвеждането в училищата на делегираните бюджети, които на практика превръщат учебните заведения в пазар за ученици. А това неизбежно води до чувствително разминаване в количеството и качеството на образователния процес.

В същото време директорът на казанлъшката природоматематическа гимназия Красимир Дамянов е непреклонен, че „арестуваното“ оборудване е собственост на училището.
Така ставаме свидетели на поредния опит един всеотдаен преподавател да бъде отказан от мисията си – в случая да дава на България и света силни физици. Но Теодосий Теодосиев е убеден, че доброто съществува и вярва в патриотизма в хората, които му помагат и на които ще разчита и в бъдеще, за да стане факт неговият мечтан Дом на физиката.


Четете още:

🔴 Вместо да тропат ръченица, деца от Ардино ще учат гюбеци

🔴 България от най-хубавата ѝ страна

🔴 Баварският лидер: България има успешен и доволен премиер





Източник: Десант





Коментари

горе