Хляб в гювеч



Продукти: 3 ч. ч. бяло брашно, 1/2 ч. л. суха мая за хляб, 1 и 1/2 ч. л. сол, щипка захар, 3/4 ч. ч. бира, 1/2 ч. ч. вода, олио за купата и гювеча.

Приготвяне: Пресейте брашното, оформете в средата кладенче и сипете захарта, солта и маята. Започнете да сипвате по малко от бирата и водата и с дървена лъжица разбийте до получаване на гладка смес. Това тесто не се меси. Не се притеснявайте, че е лепкаво. Прехвърлете го в намаслена купа, завийте с кърпа и оставете на топличко за 12 часа. Извадете върху посипана с брашно повърхност, но за кратко, колкото да го оформите на топка. Върнете го в намаслената купа за повторно втасване. Час преди да започнете печенето, загрейте фурната до 175 градуса и сложете намасления гювеч да се загрява. Изсипете внимателно тестото вътре, разклатете съда няколко пъти, направете върху хляба няколко разреза и похлупете гювеча. Печете при 200 градуса около половин час. Отхлупете и ако хлябът няма добре препечена коричка, допечете го без капак за десетина минути.

Невяна Кънчева, „Хляб от фурната и хлебопекарната”, ИК „Колхида”

Уважаеми читатели, в рубриката "Новинар" кулинар ще намерите интересни рецепти за всекидневието и много вкусотии от България и света. Ако някой иска да сподели любимата си рецепта на страниците на вестника, може да я изпрати на kulinar@novinar.bg или на адрес София 1000, ул. "Искър" 31, в."Новинар". Всички публикувани рецепти на читатели ще участват всеки месец в томбола с награда книга на кулинарна тематика.


Четете още:

🔴 "Физика на тъгата" с номинация за награда в САЩ

🔴 Авторите на VIVA HISTORY: Историята преди всичко е наука на грешките

🔴 Кой смятате, че е достоен да се кандидатира за президент?





Източник: Новинар





Коментари

горе