Черноморската риба и миди - по-чисти от останалите в Европа



Вредните вещества в черноморските риби са в по-малки количества от средните показатели за Европа.

Това съобщи днес проф. Мона Станчева от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна. Тя представи част от резултатите от проведени изследвания в лабораторията по химия на учебното заведение.

Учените са обхванали 10-те най-разпространени вида риби и са ги проверили за наличие на устойчиви органични замърсители и на токсични метали.

В момента те правят същите проучвания и на черната мида, като включват и шест от мидените ферми по крайбрежието.

Мекотелите се проверяват най-вече за олово, живак и арсен

Първоначалните данни сочат, че съдържанието на тези токсични метали в мидите е много по-малко в сравнение с преди 10 години.

Освен това черноморските обитатели са по-чисти в сравнение с тези от другите морета.

Проф. Станчева представи днес и новия проект на университета, чиято цел е да се дооборудва лабораторията по химия и тя да се превърне в специализирана лаборатория за изследване на морски и сладководни ресурси и аквакултури.

Средствата са осигурени от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. С част от парите ще бъде купен оптико-емисионен спектрометър за анализ на химични елементи, включително токсични.

По думите на Станчева предстои акредитирането

на лабораторията както от българската агенция, така и на международно ниво.

Предстоящите изследвания ще обхванат както морски видове - риби, миди, скариди, така и сладководни и такива от Бургаското и от Варненското езеро, обясни тя.

Учените ще проучат и качествата на водораслите в Черно море, за да стане ясно дали те могат да се ползват като хранителни добавки или в козметичния и фармацевтичния бранш. На следващ етап задачата на варненските специалисти ще бъде да създадат макро- и микроводорасли.

Миналата година бе съобщено обаче, че край бреговете на Кримския полуостров в Черно море се е появила силно отровната японска риба фугу (риба балон), която по принцип се среща в тропически води.


Четете още:

🔴 На -40 градуса в арктичната тундра

🔴 Картофи във фолио? Яжте ги горещи

🔴 Караме колелета 30 минути без пари





Източник: Вести





Коментари

горе