Канелата –състав и ползи за хората



Канелата представлява кафявата кора на канеленото дърво, която се суши, навива на руло и приема формата известната канелена пръчица. Канелата е една от най-старите известни подправки. Има два много популярни вида –Цейлонска канела и Китайска канела. Първата се произвежда  в Шри Ланка,Индия и Бразилия, а втората в Китай и Индонезия.
Канелата съдържа голямо количество етерични масла, смола, евгенол и дъбилни вещества. Тя е голям източник на манган, калций и желязо. Две чаени лъжички канела съдържат 11,84 калории и 0,16гр. мазнини. Тя се съхранява на сухо и тъмно място в стъклен контейнер на хладно място.
Уникалните лечебни свойства на канелата идват от три основни типа етерични масла съдържащи се в нейната кора. Това са синемил, синемалдехид и синемилацетат. Те са добре изследвани и въздействат благоприятно върху кръвните тромбоцити. Канелата има антивъзпалително действие, както и антимикробно. Тя има възможност да спира развитието на бактерии и гъби от рода на Кандида.
 Действие върху организма ни
 – Контрол на кръвната захар
Канелата забавя скоростта, с която се изпразва стомаха след хранене, което води до по-малко покачване на кръвната захар. Тя  е изключително ценна подправка в борба с диабет от тип 2.
 – Канеленият мирис повишава мозъчната дейност.
–  Съдържанието на калций и фибри, подобряват здравето на дебелото черво и сърдечносъдовата система.
– Канелата е традиционно средство за згряване.
–    Канелата е една от най-добрите подправки когато става на въпрос за изгаряне на мазнините в корема. Тя ускорява метаболизма изключително бързо.
Рецепти

Две супени лъжици мед, една равна кафяна лъжичка канела и малко сок от лайм. Забъркваме добре, приемаме три пъти на ден по чаена лъжичка – състоянието на гърлото веднага се подобрява и успокоява кашлица.

При завишена кръвна захар – приемайте една втора от чаена лъжичка с малко вода по време на храна: на обяд и на вечеря.
За високо кръвно налягане – една чаена лъжичка с малко кисело мляко вечер или при покачване на кръвното налягане.
За да подобрите теглото си – сутрин хапнете следното: чаена лъжичка канела, една втора чаена лъжичка мед и сок от лайм. Приемате всичко това с кисело мляко, вечер приемате сместа преди 18 часа. Два-пъти на ден е достатъчно. Но не забравяйте, че трябва да имате балансиран хранителен режим и физическа активност.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Четете още:

🔴 Издигнаха 8 метрова сурвачка в Хасково

🔴 Sofia Mezi - Ледени фигури, скара и балканска музика

🔴 ПРИЕМАЙТЕ ЧУДОТВОРНА СМЕС ОТ МЕД И КАНЕЛА ПРИ АРТРИТ, ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ, СЛАБ ИМУНИТЕТ И ОЩЕ





Източник: България сега





Коментари

горе