Караново – археологически богатства в подножието на Сърнена гора



Липсата на целенасочена политика на страната по отношение на археологическите проучвания и развитието на туризма не използват пълните възможности на тези богатства, преминали изпитанията на вековете. Набезите на иманяри и черният пазар на антики също оказват своето негативно влияние. Има и места, които са изключения.

Несъмнено най-известни са тракийските могили от Казанлъшкото поле, но и от южната страна на Сърнена гора има такива, макар не чак толкова известни.  Новозагорското село Караново е спечелило световна слава в сферата на археологията, най-вече с разкопките на прочутата селищна могила, която е еталон за проучването на праисторията.  От няколко години Караново привлича туристи и заради разкритата тракийска гробница в североизточната част на селото, която постепенно се превръща в основен туристически обект за община Нова Загора. Това е археологически комплекс „Източна могила”, с. Караново – гробница и колесница на тракийски аристократ от I в. сл. Хр.  Могилата е част от некрополен комплекс от 16 могили, три от които са по-големи. Целият обект обхваща старини от IV в. пр. Хр. до XIV в. сл. Хр.

Успях да посетя Източната могила при с. Караново по абсолютна случайност, непосредствено след откриването й за посетители. През лятото на 2010 г. пътувах доста в района на Сърнена гора, за да извършвам проучвателни ландшафтно-геохимични проучвания, свързани с дисертационния ми труд. Реших да съчетая работата с посещение на селищната могила в с. Караново, за която бях чел доста, но никога не бях посещавал. Любезните музейни работници настояха да посетя и новооткритата тракийска гробница в района на селото. Не се поколебах и веднага се отправих нататък, след като разгледах забележителното свидетелство на 3000 години селищен живот! 

Признавам си, че останах изключително приятно изненадан, всъщност очарован, от модерния и достъпен начин, по който беше експонирана гробницата. Тя наистина е уникална за България и е едно от местата, които си заслужава да се видят задължително!

В края на октомври 2008 г. екип от Историческия музей Нова Загора провежда спасителни археологически проучвания на най-източната могила в некрополния комплекс . „Спасителни”, защото могилата е била обект на редица иманярски набези. Опасността от срутване на гробницата поради изкопите на „криминалните археолози” буди сериозна загриженост. Изходът от тази ситуация все пак е щастлив и античното богатство е спасено от иманяри и сега е изложено за посещение. 

Самият погребален архитектурен ансамбъл представлява зидана сводеста гробница с размери 3 х 4 m, вероятно на тракийски аристократ от последните десетилетия на I в. или първите на ІІ в. сл. Хр. Намерените прощални дарове свидетелстват за изключително богата погребална церомония. Сред намерените вещи са две сребърни чаши с изображения на бога на любовта Ерос и уникални стъклени съдове. Това са едни от най-ценните предмети, намерени досега. Разкритият до този момент погребален инвентар съдържа още бронзова кана, леген с дръжка, патера с дръжка, наподобяваща глава на овен, бронзов канделабър, бронзова ойнохое (каничка), глинени балсамарии, комплект от 5 броя стригили със стригилодържач (набор сърповидни бронзови остриета за лична хигиена, съпътстващ атлетите и войните ) и други. 

Една от най-интересните и важни находки на Източната могила е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 г. Лично за мен тя е най-впечатляващата част от гробницата. Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 1,20 m. Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по-богато са украсени яремът и сбруите на конете.

Караново е изключително достъпно селище и все повече туристически фирми включват посещение на гробницата за групите си от международни клиенти. Интересът сред родните туристи също се засилва и новозагорското село става все по-популярна дестинация за познавателен туризъм. Това е идеален пример как адекватният мениджмънт на един исторически или културен обект от страна на институциите може да окаже положително влияние върху определени аспекти на регионалното развитие.  

И ако все още не сте ходили до археологическите богатства в подножията на Средна гора, то никога не късно да измислите уикенд идея, включваща тракийската гробница и селищната могила в Караново. Не забравяйте, че Източният дял на Сърнена гора може да предложи и други интересни места за разходка, пикник и отдих. 

Автор: Димитър Желев


 


Четете още:

🔴 100 хиляди руски туристи повече ще посетят страната ни през тази година

🔴 Краят на Мръсните дни

🔴 Борисов призова Европа да хлопне вратите си за нови мигранти





Източник: geograf





Коментари

горе