Прокуратурата забрани ваксините "Еувакс" и "Пентаксим"



От 19 януари Върховната административна прокуратура  (ВАП) спира използването на ваксините „Еувакс“ и „Пентаксим“, защото те не са разрешени за употреба в България. Това научи „Гласове“ от свои отлично информирани източници от прокуратурата.

Във вторник ВАП на практика спря имунизационния календар в България. По закон за това отговаря премиерът, негова е отговорността правителството да провежда имунизационната политика на страната. Затова министър Москов би трябвало да носи лична отговорност, че през май 2015 г. е предложил на Министерския съвет да се внесат 100 000 ампули „Еувакс“ и 100 000 ампули „Пентаксим“. МС взе такова решение на 28 май миналата година.

След разследването на предаването на Валя Ахчиева „Открито“ ВАП стигна до днешното решение, откривайки нарушения в закона.

От тук насетне би трябвало Върховната касационна прокуратура (ВКП), която също прави проверка, да се произнесе има ли извършено престъпление от министъра на здравеопазването Петър Москов и от други висши държавни служители в МЗ.

Трябва да се каже ясно кой носи отговорност за това, че се е употребявал препаратът  „Пентаксим“, който е забранен за бебета, и второ – че от 19 януари в България отново се изправяме пред липса на ваксини.

„Имунизираните досега бебета са ваксинирани с нещо, което днес бе забранено - коментираха експерти и допълниха: - От днес прокуратурата посече Министерството на здравеопазването и цялото правителство, защото по закон именно МС носи отговорност за имунизационния календар на бебетата и децата."

Нека припомним, че разследването на предаването на Валя Ахчиева „Открито“ установи, че ваксината „Пентаксим“ се внася от Турция като дарение за България, без да има необходимото за това разрешение.

Суровината пристига в Турция от френската фирма „Санофи“, а лекарственият продукт се произвежда в турския завод „Мефар“ – там се разливат ваксините. След това от Турция те се внасят в България, без да са преминали през контрол на европейска лаборатория, което е задължително.

За ваксината „Еувакс“ се знае, че съдържа голямо количество тиомерсал и също е забранена за употреба в ЕС.

Както „Гласове“ писа, вчера беше извършена акция на ДАНС и Върховната касационна прокуратура (ВКП) в склад на Министерството на здравеопазването и бяха открити всички 100 000 внесени ваксини срещу хепатит В „Еувакс”. Това означава, че нито едно българско дете не е имунизирано със забранената ваксина, съдържаща тиомерсал.

Прокуратурата е разпоредила на Агенцията за лекарствата да направи изследване на „Еувакс“ за това по високо количество от забраненото вещество.

На официалния сайт на Прокуратурата на Република България се очаква да бъде качено писмото на ВАП до министър Москов, в което го уведомяват, че законът е нарушен, както и писмото до Агенцията по лекарствата, чието задължение по закон е да спре опасните ваксини.


Четете още:

🔴 Турските представители се разпореждат у нас като у дома си. И никой не им търси сметка!

🔴 Средището на съвременното Просвещение вече е факт, проектът "Креативни мислители" бе открит във Велико Търново

🔴 12 дни капки от тази древна тибетска рецепта веднъж на 5 години и край с болестите





Източник: glasove





Коментари

горе