Пещера "Бисерна" в Шумен отваря догодина



Пещера “Бисерна” в Шумен отваря догодина

Един от дългоочакваните реновирани туристически маршрути в Шумен пещера “Бисерна” ще е отворена за посетители едва в началото на април 2017 година.

Пещерата вече е готова да посреща туристи, но засега остава затворена.

Причината е, че прилепите, които живеят във вътрешността й, трябва да се възстановят след стреса, причинен им по време на строителните работи в пещерата.

Това каза днес директорът на Природен парк „Шуменско плато” Сашо Кунев. Темата за пещера “Бисерна” бе една от засегнатите по време на честването на 35-годищнината на природния парк.

Сашо Кунев обясни, че са задължени да спазят препоръката, дадена в доклад на специалисти от Националния природонаучен музей, а тя е, че за възстановяването на популациите на прилепите е нужна около година и половина пълен покой като през това време в пещерата не трябва да се прави нищо.

Заради зимния сън на крилатите бозайници пък всяка година „Бисерна” ще се затваря за посещения за четири месеца - от декември до март.

Над 2 млн. лв. са вложени в превръщането на пещера „Бисерна” в природен атракцион, отчете днес Кунев. Изградена е буферна помощна сграда, в която ще бъдат поставени сървър и монитори и оттам посетителите ще виждат „картина” от камерите във вътрешността на пещерата.

Поставени са парапети и светлинни ефекти. Подготвени са и двата пешеходни маршрута за туристите, които тръгват от чешмичката до ресторант „Боровец” на Кьошковете. Посетителите, които идват с коли ще могат да използват паркинга до вилата на Общината. Засега изграден път за автомобили и автобуси до пещерата няма.

Все още не е ясно каква ще е цената на входните  билети. Идеята е, с приходите от туристите да се плащат поне разходите за поддръжката на пещерата и за екскурзоводското обслужване, посочи Кунев.

„Бисерна” ще бъде втората пещера- атракцион в Североизточния регион след „Орлова чука”, обясниха специалисти. Те припомниха, че “Бисерна” е била затворена за посетители от близо 20 години и дори входовете й са били зазидани.

Пещера "Бисерна" ("Зандана") е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато. Първите съобщения за нея са от 1928 г. от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж. Сериозното проучване започва през 1968 г. от шуменски и софийски спелеолози.

В резултат на няколко експедиции са изследвани и картирани 2 200 м от пещерата. През 2003 г. пещерният клуб при туристическо дружество "Мадарски конник"  в Шумен продължава проучванията и открива нови галерии, при което дължината на пещерата “нараства” дo 2 716 м.

Пещерата е  с постоянно изтичаща от нея вода. Входът й е на около 50 м по-ниско от билото на платото.  Развита е в два етажа - Горна и Долна галерия, в която тече подземна река.

Галериите са разположени една над друга и са с постоянна вертикална връзка. Пещерата е богата на различни по големина и цвят образувания: сталактити, сталагмити, сталактони, драперии, синтрови кори, тигрова украса и др. Някои от причудливи форми са наречени "Замъка", "Пчелния кошер", "Кактусите", "Трона", "Парахода" и т.н.

Пещерата се обитава от 14 вида прилепи, които образуват многочислени колонии във вътрешността й. 


Четете още:

🔴 Народна песен и танц - подготвителна група

🔴 Светилище в Странджа гони слепота и безплодие

🔴 Димитър Талев: Винаги ще има още една любов





Източник: Кмета





Коментари

горе