Абсолютният закон за доброто здраве: Нито ден без чесън!



Питагор нарича полезния чесън „цар на подправките“

Чесън е бил намерен в гробниците на фараоните, споменат е в Библията, известен е и като средство, което плаши вампирите. Това растение се нарича „воняща роза“, а в действителност е близък роднина на лилията.

Защо чесънът е толкова миризлив?

В чесъна се съдържа около половин процент етерични масла, богати на алицин и други серни съединения, които в контакт с въздуха произвеждат характерния мирис.

Въпреки неприятната миризма, алицина е мощен антиоксидант, който добре се бори със свободните радикали. Освен това убива микробите и дори раковите клетки.

Чесънът има и други миризливи съединения, които са полезни за здравето. Например, диалил подобрява производството на специален протеин, който участва в поемането на желязото от клетки. Той също така намаляват активността на възпалителните процеси в организма.

Също така полезният чесън е отличен източник на селен. Това растение е в състояние да поеме селена от почвата, дори когато този минерал е в незначителни количества.

Чесънът нормализира съсирването на кръвта и намалява нивото на „лошия холестерол.“ Редовната консумация на чесън може да е допълнителна мярка за защита от атеросклероза, сърдечни удари и инсулти.

Също така подправката чесън е отличен източник на витамин C, витамин B6 и манган, които са необходими за здравето на сърдечно-съдовата система.


Четете още:

🔴 Партията на Местан ще се казва ДОСТ!

🔴 ФУРОР в мрежата! Супер вкусният и лесен десерт портокалово реване стана супер хит!

🔴 НСИ пресметна страшната скъпотия, връхлетяла България през последните 20 години





Източник: bradva





Коментари

горе