Край най-старите рудници, открити досега в Европа



Че древните римляни са познавали качествата на лечебните минерални води се знае, но има податки, че и още от времето на траките лечението чрез вода е било познато. Според историческите източници, тракийско племе е обитавало земите, върху които днес се простират  Старозагорските минерални бани.
За присъствието на древния народ се съди от саркофага, който още може да се види в местността Богородична стъпка, недалеч от курорта. Там е била каменоделната, където се е обработвал материалът, с който са градени домовете на знатните вождове.
Курортът се намира на 12 км северозападно от Стара

Загора, разположен е в южната част на Средна гора, на 360 м надморска височина.
Освен на минералните води, които извират на повърхността от 1600 м дълбочина с температура около 40°С и дебит 12 л/секунда, почиващите могат да се насладят на изобилието от дъбови, габърови, лескови и борови гори.
Водата е леко минерализирана, хипертермална, с неутрална реакция. Съдържа хидрокарбонати, сулфати, калций, магнезий, силиций, флуор и други микроелементи.
Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести, затова курортът е предпочитано място за почивка и лечение на различни болести.

Като селище Старозагорските бани са възникнали 5 хил. години преди Христа. Първите хора, заселили се тук,  дошли от областта на днешните Иран и Ирак. Те избрали този район най-вече заради топлите минерални извори, бликащи от земните недра.
Издържали се като добивали медна руда, която разменяли за необходимите им стоки. С течение на годините по тези места са се сменяли едни племена с други и се  образувала голяма селищна могила – една от множеството в България.

При разкопки в нея са намерени ценни музейни експонати, които нямат аналог в съвременна Европа. Археолозите са открили ненадминати шедьоври на праисторическата култова пластика – мраморна човешка фигурка, двойна глинена фигурка – от едната страна е изобразена жена, от другата мъж, глинен таралеж и много други предмети с култово предназначение. Останки от средновековно поселение се откриват по десния бряг на реката, главно в района на сегашния плаж и северозападно от него.
По време на Древния Рим точно върху минералния извор е изградена баня на площ от 2500 кв. м, която е просъществувала около 12 века. По стените и подовете на басейна имало облицовки от полирани мраморни плочи. Подът на западния вестибюл бил изпъстрен с  многоцветна мозайка.

При проучванията си археолозите открили мраморни релефни плочки на трите нимфи, мраморен жертвеник с посвещение на бог Долихен, тоалетни принадлежности и други любопитни артефакти.
Банята е имала 12 помещения – 3 басейна (за хладка, гореща и студена вода), 2 съблекални, вестибюл и голяма зала – нимфеум. При разкопките е бил открит строителният надпис, монети и материали, които доказват, че тя е била построена през ІІ век по времето на император Марк Аврелий и Луций Вер. Изградена е със собствени средства на Улпий Хиероним – първожрец на Августа Траяна и пазител на императорския култ.

Старозагорските бани били добре познато място за лечение и възстановяване на много римски легиони, водили войни на Балканския полуостров в епохата на Римската империя, но Римската баня е съществувала и е била използвана и през средновековната епоха.
По време на турското робство през 1673 г. жената на турския валия посетила селището, харесала местността и по нейна инициатива била построена женска баня, която съществува и до днес. Сто години по-късно била издигната и мъжка баня. Днес двете бани са обединени в общ комплекс, изграден през 1974 г. Преди 1989 г. в Старозагорските минерални бани са били построени десетки почивни станции на държавни предприятия и институции. В последните няколко години в курортното селище се нароиха луксозни хотели, които разполагат със собствени спортни и възстановителни спа центрове със сауни, парни бани, ароматизирани с мента и евкалипт, ледени стаи.

Можете да поплувате в топли минерални басейни, някои от които с олимпийски размери, да се поглезите на водните легла в някои от тях - под тялото ви извират мощни водни стълбове, които ви масажират. Можете да се оставите в ръцете на сръчни масажисти, да се почувствате като императори в римска баня или пък да поиграете тенис на корт.
Когато ви се прииска да разгледате района като турист, идете в центъра на днешния курорт, непосредствено до минералния извор е разкрита праисторическа селищна могила с датировка VI – IV хил. пр.н.е., а на 6 км югоизточно от него, в местността Мечи кладенец се намират най-старите медни рудници, открити досега в Европа — от края на V хил.пр.н.е. От проучените 11 рудника е добивано огромно за времето си количество медна руда.

В околността, на 1,5 км от курорта е местността Богородична стъпка. Там има скално образувание, наподобяващо отпечатък от женски крак, който според легендата е оставен от самата Богородица. Митът за „стъпката“ се ражда заради изключително силното биоенергийно поле в района.
Легендата разказва, че това място е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години. След приемане на християнството по тези земи мястото се счита за свято и лековито и е изграден параклис, наречен „Рождество Богородично“.
В близост до него се намират и два жертвени олтара от тракийско време. Курортното селище е изходен пункт за връх Момини гърди.

Ако обичате екстремните преживявания, можете да проникнете в някоя от неблагоустроените пещери в района. Това обаче може да стане само със специална екипировка и с помощта на опитни водачи.
Нископланинският релеф и съхранената природа осигуряват възможности за разходки по екопътеки и за множество туристически маршрути до съседните китни селца.


Четете още:

🔴 Къща с двор на цената на луксозна чанта

🔴 Първият мъченик по нашите земи

🔴 3 млрд. евро или наводнявам България и Гърция с имигранти





Източник: Десант





Коментари

горе