Млада художничка изписа 6 икони за нов храм (СНИМКИ)



Шест икони с образите на Христос, Дева Мария, свети Николай, свети Йоан Предтеча и свети Георги Победоносец украсяват мраморния иконостас, поставен в криптата на новостроящата се “. Светите образи са изписани от младата художничка Милена Рашкова. В съседство с тях колежката й Радостина Славчева пък е изработила три мозаечни пана, които украсяват мястото над трите чучура, от които ще тече животворната вода.

Новият старозагорски храм

Криптата ще бъде осветена тържествено на 21 февруари от митрополит Галактион, по негова покана в тържеството ще вземат участие почти всички владици от Светия Синод. Датата е избрал лично старозагорският владика, който пет дни по-късно ще навърши 73 години.

До няколко седмици се очаква да пристигне дървеният иконостас, който се изработва от майстор – резбар в град Ветрен, откъдето е родом и митрополит Галактион.

Криптата с мраморния иконостас

Патронът на храма, свети Игнатий Старозагорски, е роден в Стара Загора в края на 18 век. Обесен е от турците защото не се съгласил да си смени вярата на 8 октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора. Почита се като небесен покровител на Стара Загора. Досега обаче нямаше храм в града, който да носи неговото име.

Мозайките над изворчето

Пет камбани, дарени от ктитори ще огласят квартала с бронзовия си глас, а изписването на купола ще бъде поверено на художника Валентин Дончевски, който вече пета година е сред участниците в Парижкия есенен салон.За изграждането на храма отговаря инж. Румен Райков, въведен преди година в архонтски сан от митрополит Галактион.


Четете още:

🔴 Край най-старите рудници, открити досега в Европа

🔴 Къща с двор на цената на луксозна чанта

🔴 Първият мъченик по нашите земи





Източник: Кмета





Коментари

горе