TUI инвестира в България след спад с 40% на резервациите за Турция



TUI Group, най-големият туристически оператор в света, обяви, че е засилил инвестициите си в страни като България и Кот д'Ивоар, за да компенсира резкия спад на интереса към Турция и средиземноморските арабски държави.

Според главния изпълнителен директор Фриц Юсен от гледна точка на цените България е сравнима с Тунис.

Засега записванията за почивки през лятото в Турция са намалели с около 40%. Основната причина са притесненията на чужденците за сигурността в страната заради терористични нападения, засилващата се военна кампания срещу кюрдите и съседството с войната в Сирия.

При представяне във вторник на данни за дейността си компанията посочи още, че заради терористични нападения туристите са станали по-предпазливи в плановете си за популярни места като Египет, Турция, Тунис и Париж. Компанията започва да регистрира и намаляващо желание да се пътува до Южна и Северна Америка (но не и до Карибите) заради съобщенията за епидемия от вируса зика.

Този процес е особено неприятен за индустрията, тъй като между януари и март е традиционно най-силният период за предварителни резервации за летните почивки.

От TUI посочват още, че миналото лято около 14% от клиентите ѝ са пътували до Турция и тя е особено популярна сред германците. Но след атентата от януари в центъра на Истанбул, в който загинаха 10 германски туристи, търсенето се е сринало.

В отговор е започнало пренасочване от компанията на ресурс към Испания (предимно на Канарските острови) и Гърция, за които има засилен интерес. Юсен обаче обяснява, че почивка в хотел с две звезди на Канарите струва колкото в 5-звезден в Тунис и затова компанията бързо търси алтернативи. Една от тях е строежът на хотели в Кот д'Ивоар.

Офертите за Канарските острови са почти изкупени, поради което хотелското поделение Riu си е позволило да вдигне цените с 13% за първото тримесечие на финансовата година и да се откаже от предлагане на отстъпки за записвания в последния момент.

Проучване, цитирано от в."Билд" в неделя, показа, че продажбите на германските туристически агенции са намалели с 13% през януари. Турция се опитва да компенсира отрицателния ефект с предложения да субсидира горивото на чартърните самолети, което в крайна сметка прави по-евтини и туристическите пакети.

Юсен смята, че в крайна сметка интересът към Турция ще се възстанови, но прогнозите за тази година са за намаляване с 50% - от 2 милиона на 1 милион - на гостите, доведени от TUI.

Прогнозите на TUI са за 10% ръст на печалбата през тази година, като досега е продала една трета от летните си оферти, което е в рамките на очакванията.

За първото тримесечие, което за компанията приключва на 31 декември, са отчетени загуби от 102 млн. евро (преди плащането на лихви, данъци и амортизация, или т.нар. EBITA), както и допълнителни 42 млн. евро от участието ѝ в компанията за корабни превози Hapag-Lloyd.

Данните са, общо взето, в рамките на очакванията на инвеститорите, а традиционно туристическите компании отчитат загубите си в първото тримесечие.


Четете още:

🔴 Пловдив се бори за титлата за най-добра европейска дестинация

🔴 Джамбазки: Връщането на казармата ще подейства добре

🔴 България – снежната спортна кралица





Източник: Дневник





Коментари

горе