Д-р Ангел Кунчев разкри как да се предпазим от новите щамове грип



По традиция сякаш всеки новопоявил се щам грип предизвиква истинска паника сред населението.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев разкри как можем да се предпазим от новите щамове грип, които наистина не са за подценяване. При ненавременно лечение те могат да доведат до сериозни усложнения и дори смърт.

Напоследък най-обсъжданият от новите щамове грип, е „Зика”. Както вече стана ясно, той може да се предаде от комар, затова най-добрата защита срещу него е да пръскаме срещу тези гадини, за да ги държим далеч от себе си.

Разбира се най-добрият начин да се предпазим от коварния грип, който ще осуети плановете ни за няколко дни напред, е да избягваме контакт с хора, които вече са попаднали в негов плен.

Д-р Ангел Кунчев препоръчва силно противогрипните ваксини, но според статистиката едва 3-4% от българите се възползват от тях. От ефира на Българската национална телевизия главният здравен инспектор се опита да успокои обществото, подчертавайки, че няма нищо фатално и всеки зимен сезон се сблъскваме по един или друг начин с поредния щам грип.

Специалистът изрази предположение, че по всяка вероятност грипният щам „Швейцария” няма да стигне до нашите ширини. На този етап 60-70% от болните от грип, са паднали в плен на щама „Виктория”, който ни е добре познат.
Този щам грип обаче има някои специфични особености, с които е добре да сте запознати – в негов плен попадат основно децата, младите хора, бременните жени и хората с наднормено тегло.
Възрастните хора се разболяват по-рядко от него, тъй като вероятно някъде назад във времето са преболедували подобен щам и са успели да изградят имунитет.

От особена важност да се предпазим от коварния нов щам грип, наречен „Зика”, е да ограничим разпространението на комарите, категоричен е специалистът.
В заключение той успокои обществото, че за момента няма опасност от разпространението му по нашите ширини, тъй като няма комари в страната, пише Блиц.


Четете още:

🔴 Гайдарите на Рожен

🔴 Панагюрска учителка шие знаме за 140 г. от Април 1876

🔴 Осъден младеж заловил един от обирджиите в Средец, награждават го





Източник: doctorbg





Коментари

горе