Имаме ли право да защитим себе си и дома си?



Две са версиите за убийството в село Устина, по които работят разследващите. Не е ясно дали нападението е било с цел кражба или заради стар спор за имоти.

В понеделник двама нападатели влизат в животновъдна ферма в с. Устина. Собственикът на имота Георги Котларов, заедно със свой роднина, се опитват да прогонят нападателите. При последвалото спречкване и побой единият от нападателите е убит, а другият е с опасност за живота. Собственикът на фермата и неговият роднина също са в болница с черепно мозъчни травми.

По случая е започнато разследване.

Местни жители от селото коментираха, че подобни случаи не се случват често в Устина. Въпреки това имало проблеми с кражбата на дърва за огрев.

Според експерт по сигурността хората от Устина са се защитили, но са превишили правата си. "У нас много хора са се озлобили – затова се стига до подобни инциденти", заяви Тома Борисов пред bTV. По думите му хората трябва да знаят как да реагират при подобни ситуации.

Според Борисов е от изключителна важност гражданите да сигнализират на съответните институции при нападение. Само така е възможно да се проведе разследване за инцидента.

Експертът поясни, че според закона у нас само при влизане с взлом или при насилствено проникване в жилището на даден човек, собственикът може да използва всички средства, за да защити дома и семейството си.

"Насилствено проникване е когато вие стоите на вратата и някой ви избутва, за да влезе в апартамента. Влизане с взлом има, когато вратата или прозорецът са счупени от атакуващите, за да влязат в жилището", обясни експертът.

Той подчерта, че при тези две ситуации човек може да използва всички средства, за да се защити, включително и законното си оръжие, ако притежава такова.

"Оръжието за лов си е за лов, а не за самозащита", каза експертът по сигурността.

Според него при конкретния случай от село Устина собственикът Георги Котларов и неговият роднина са превишили правомощията си.

"Ако единият от нападателите е ранен, трябва да изчакате пристигането на органите на реда", каза Борисов.

"Крадците не са били въоръжени, а собствениците са превишили правомощията си – в подобна ситуация би трябвало собствениците да бъдат подведени под отговорност", коментира експертът.

Гражданите трябва да направят всичко възможно да укрепят домовете си – с железни решетки на прозорците и по-сигурна врата, смята експертът.

Независимо колко зле е финансовото им състояние, хората трябва да използват услугите на охранителна фирма или да се присъединят към някое сдружение или организация, подчерта той. По думите му е грешно да се омаловажават дребните кражби и би следвало всеки подобен инцидент да се разследва до установяването на извършителя.


Четете още:

🔴 Чаровната русенка Габи пее на световната сцена на Сан Ремо

🔴 Двойник на Ботев представя Враца на туристическа борса

🔴 България е несломима и нищо не може да я унищожи





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе