Намериха дом и грижа и за дядо Тефик



С намесата на ред институции се намери дом за болния и самотен Тефик Хасанов (78г.) от търговищкото село Преселец, който медиите буквално извадиха от ада.

Възрастният човек, който гаснеше в мизерия и мръсотия в стопанския двор на селото, във вторник е настанен в специализиран дом в Сливенско. Там ще се грижат и за раните му след ампутирането на пръсти на крака и част от петата, засегнати от измръзване.

Както "Труд" писа жители на селото ни потърсиха в средата на януари, заради трагедията с болния старец. Намерихме го потънал в нечистотии, безсилен да стане от леглото и дори да се храни сам.

От фирма ЕМУ в съседство поели да го изхранват и го наглеждали. Кметът на селото пък донесъл печка и дърва, но няма как да му осигури денонощна грижа.

Дни преди да стигнат до нас търсили и "Спешна помощ", но от там върнали стареца обратно в селото.

Вдигнахме по тревога социалните служби, а "Спешна помощ" изпрати линейка, която прибра самотника за лечение в болницата. Оказа се, че има измръзване на крайниците и последва операция и лечение от повече от 3 седмици.

От социалната служба не успяха да намерят веднага дом за възрастния човек, който не може да се грижи за себе си и няма близки, тъй като нямало свободни места в заведенията. В решаването на проблема се включиха от общината в Търговище и Агенцията за социално подпомагане. В крайна сметка с общите усилия на всички се намери място и за дядо Тефик.

От селото благодариха на журналистите с думите:"Ако не бяхте вие, дядото вече щеше е да погинал. Живи и здрави да сте, да помагате".


Четете още:

🔴 Откриха мистериозен каменен надпис край Първомай (СНИМКИ)

🔴 Защо България загуби своя единствен син на 6 февруари

🔴 Възпитаници на Емил Костов се връщат с куп призови места от Иран





Източник: Труд





Коментари

горе