Българска микроферма работи, докато не си у дома



Преди четири години Людмил Егов изобретява единствена по рода си за България машина за покълване на семена. С нея всяко семейство може да отглежда в домашни условия целогодишно здравословна храна – кълнове, поници и дори гъби, на символичната цена от около два лева месечно, разказва БНР.

Тези храни са доказано здравословни и полезни, най-вече за децата. По всички показатели машината е най-добрата в момента, а и най-евтината, не само в България, но и в света. Идеята, която води Людмил при разработката на микрофермата, е тя да е неангажираща и достъпна за всеки дом.

"Това е нещо като мини-хидропонна система за дома. Тя е създадена, за да позволи на обикновените хора да произвеждат кълнове сами вкъщи. Слагат се семена и прецизната електроника се грижи да поддържа винаги нужното количество въздух и влага в контейнера. Семената започват да покълват, прорастват и после могат да се ядат. Знае се, че това е много полезна храна", разказва Людмил Егов.

"Цялата история започна покрай сина ми. Когато беше на две години и половина, му се развалиха зъбите и положението беше безнадеждно. Зъболекарят казваше, че не могат да се оправят. Аз пък реших, че могат, и след като направих проучване, разбрах, че кълновете съдържат много минерали и ензими и че с тяхна помощ тялото може да се реминерализира.

Направих тази машина и започнахме да му даваме салати. Той самият много искаше да се храни с тях. За осем месеца кариесите спряха напълно, изчезнаха всякакви петна и дупки по зъбите. Тогава разбрах, че това наистина е чудотворна храна.

Зъболекарят каза, че такъв прецедент не е имал преди и в практиката си не е чувал и виждал такова нещо. Но за мен е факт, документирал съм го със снимки. Тогава разбрах, че микроферма трябва да има във всеки дом. Това е важно, особено за децата, защото от една страна, положението със зъбите при тях е катастрофално. Второ, защото това е много евтина храна – човек може да я произвежда буквално за два лева на месец и да има всеки ден на трапезата цяла купа с такива кълнове", споделя още Егов.

Микрофермата е създадена да работи с минимална намеса – електрониката се грижи за всичко, и не е нужно човек да притежава познания от областта на земеделието, за да работи с нея. Тя може да работи около десет дни с едно напълване, тоест човек може спокойно да отиде на почивка, а машината ще работи самостоятелно през това време. Все повече хора са заинтересовани от качеството на хранителните продукти, които потребяват, и осъзнават ползите от природосъобразния начин на живот. Тази тенденция се отразява и на търсенето към микрофермите.


Четете още:

🔴 КОЙ КАКВОТО ПРАВИ - НА СЕБЕ СИ ГО ПРАВИ!

🔴 Само в историческото минало ли трябва да търсим повод за патриотизъм

🔴 Бачковският игумен възстановява метоха в Асеновград





Източник: 24 часа





Коментари

горе