Jordanoff Airport Sofia или защо Асен Йорданов заслужава да бъде почетен в родината си



UntitledдГрупа българи от Ню Йорк повдигат въпроса, че когато кацат в България, хората са посрещнати с името Враждебна*, което съвсем не показва, че са добре дошли. Миналото си е отдавна отишло, когато много от хората, пристигащи в България, ги смятаха за врагове и бяха третирани враждебно.

В България е съставен инициативен комитет от групата на авиолиниите и ветерани летци, зa преименуване на летище Враждебна (летище София) като Jordanoff Airport Sofia, по случай стогодишнината от създаването от Асен Йорданов на първия български самолет. Това е отразено с издаването на Пощенска марка, Юбилейна сребърна монета от 10 лева и превеждането неговата книга “Вашите криле”, подготвила над милион летци.

Така името на Йорданов става известно сред цялата световна общност в авиацията. Само в Русия са отпечатани сто хиляди от неговия основен учебник “Your Wings”. Jordanoff Bay e името на един залив в Антарктика. Образът му като един от строителите на американската авиация е в стенописа на летището на Ню Йорк „Ла Гуардия“. Той участва в създаването на първия пътнически самолет „Дъглас 3″. Над 40 президенти и вицепрезиденти на видни американски компании го препоръчват като капацитет в авиацията. Един сбор от закони в САЩ с името на неговия Jordapfone, разчупи монопола на комуникациите, и отвори пътя към нови технологии като интернет. То промени законодателствата за комуникациите на много страни. Името на Йорданов е свързано и като патентован изобретател на вещи, с които боравим и днес.

Малцина знаят, че въздушните възглавници, които сега виждаме във всяка кола, са патентовани като негово изобретение за самолетите преди половин век. Малцина знаят, че той има патента за първите магнетофони около 15 години преди да станат всекидневие. Клапите на самолетите за излитане и кацане са използвани от него в неговия самолет още от 1915 г.

Инициативният комитет за новото име Jordanoff Airport Sofia представлява българската авиационна общност. В комитета участват организации като Асоциацията на българските авиокомпании (АБА), Асоциацията на летците ветерани от гражданската авиация и др.

Асен Йорданов е един смел българин, емигрирал в САЩ, и замесен от съдбата в редица проекти и събития, някои от които засягат милиони. За неговия огромен принос сравнително малко се знае.

Ето няколко щрихи от неговия пъстър живот.

След като София се изрежда в царския манеж да гледа българската летяща машина, Йорданов се изявява като човек, който може да направи невъзможното – човек да лети. Това е само 13 години след първия полет на братята Райт в САЩ и прелитането на Канала от Блерио в Франция. Още в тези първи дни на авиацията Йорданов прилага в проекта си въздушни клапи, които по късно ще се въведат навсякъде, защото скъсява значително необходимата дължина на летищата за излитане и кацане.

С този си авторитет на добър конструктор и летец българското правителство на Стамболийски в 1922 г. го праща заедно с Стоянов в САЩ да направят невъзможното за тогава – Обикаляне на света с самолет.

Нужните самолети не се доставят и може би това спасява живота му. Това е пет години преди Чарлс Линдберг да прелети океана до Европа в 1927 и да стане световно известен.

Без средства, Йорданов започва от най долу като, чисти сняг по улиците на Ню Йорк. Скоро го откриват от Къртис Райт и той започва на участва в създаването на нови модели, и сам да извършва съответните тестове. Скоро името му се налага и той е избран от световно известния Едисон да участва в разработката и тестовете на неговия хеликоптер наречен Autogyro. Това е отразено в американската преса и му отваря пътя за участие в челните американски заводи за самолети.

През време на депресията от 1930 г. Йорданов започва да предава широкия си опит като инструктор и тест пилот и да обучава летци за новите самолети. Той пише първата си книга “Летенето и как да го правим”. Тя се откроява като пробив и напълно различна от съществуващата литература писана от литератори или теоретици, без неговия опит от ключови въпроси важни за начеващия пилот. Книгата е приета с ентусиазъм и скоро видното издателство Функ и Уагналис от Ню Йорк и Лондон му възлага да напише второ основно преработено издание като “Вашите криле”. Тази книга има огромен успех с по две или три издания всяка година и се налага като основно образователно средство в американската и английската военна и цивилна авиация. С започването на войната тя е преведена на седем езика и става основа за обучението на въздушните сили на съюзниците. Йорданов допълва към тази книга също около десет допълнителни книги за поддържащия персонал в навигацията и обслужването на земята. Според някои историци той е скъсил войната като е доставил за рекордно време нужния човешки материал за използването на огромното производство на самолети. Това го прави известен не само в САЩ, където го знаят видни личности като космонавта Нийл Армстронг и президенти на въздушни линии и световни фирми в целия свят. Проф. Бонев съобщава, че е също добре известен и помнен и в Русия с преведени сто хиляди екземпляра на “Вашите Криле”.

По късно неговото патентовано изобретение за въздушни възглавници не успява да се приложи в авиацията, но след изтичане давността на патента му, е широко използван в всяка кола днес. Малко познат факт за него.

Други малко познати неща за него е неговия Джордафон от 1946 г. , създаден след неговото познаване на първите стъпки на електрониката. Това е един апарат на който, след като се постави телефонната слушалка с избран разговор, усилватели с високоговорители предават гласа, а микрофони на масата предават разговорите обратно сигнала на същото устройство на километри или на друг континент по телефоните линии. Революционното в това е, че разговорите се записват на желязна тел. Това е магнитофон, който става по късно произведена в милиони екземпляра по целия свят, като се използва магнитна лента с железен прах. Публикувано е в американската преса.

Демонстрация за далечна конференция и самото устройство от 1946 г.

Демонстрация за далечна конференция и самото устройство от 1946 г.

Джордафонът и магнетофонът на Йорданов са отхвърлени и забранени да се използват от Бел Компани, които претендират, че като монопол само техни устройства могат да се използват. Няма значение, че Джордафона въобще не се свързва директно с тяхната мрежа и не я утежнява с нищо. Той само замества човешкото ухо и глас с микрофон и високоговорител, с което не променя нищо в тяхната мрежа. Йорданов има смелостта да се изправи срещу огромния финансов гигант Ма Бел и започва съдебна битка, която го разорява и въвежда в гроба.

Но съдебната борба не свършва. Още по време на войната се смята, че комуникациите са изключително важни. Бел Компани е въвела свой секретен език в поддържането на монополната тайна в своите инсталации. Фрапантния случай с Джордафона и други подобни устройства предизвиква разкъсването на монопола в комуникациите и отваряне на пътя към нови устройства и технологии. Това става с сбор от закони наречени с името на Йорданов Jordaphone DocketFCC part 68. Законодателството в САЩ е последвано от разбиването на монополите в комуникациите в много страни и установяването на свободната комуникационна мрежа като интернет. Нещо, което Йорданов започна преди повече от половин век.

Едно летище като Jordanoff Airport ще е признание, че българите са дали нещо ценно на света, и че хората влизат в една цивилизована страна.

Преименуването не е свързано с някоя партия, група, идеология, клика, връзки. То е важно за всеки българин.

 

Петър Атанасов

–––––––––––––––––––––––––––––

* Бел.ред.: Името „Враждебна“ най-вероятно не идва от „враг“, а от „врач“, т.е. лечител - вж. тук.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ПО ТЕМАТА

Вчера в пресклуба на БТА в София се проведе пресконференция на Националният граждански комитет на авиационната общественост за преименуване на летище „София“. На пресконференцията стана дума за големите заслуги и приноса на Асен Йорданов не само за авиацията, но и в други области и бе аргументирано предложението международното летище на българската столица да бъде преименувана на негово име. В нея участвана Борис Бонев – професор доктор на техническите науки, генерал-майор от авиацията, председател на Българската аерокосмическа агенция и председател на Националния граждански комитет на авиационната общественост за преименуване на летище София, и други изтъкнати представители на авиационната общност. Присъства и арх. Биязов, племенник на Асен Йорданов. Присъства и Петър Атанасов от Калифорния, също роднина на Асен Йорданов, автор на текста по-горе, както и на предговора към книгата на Асен Йорданов „Вашите криле“. Видеозапис на тази пресконференция може да се види в сайта на БТА тук.

Към това може да добавим, че навремето властите в НР България са спирали неговите колети и писма до роднините му. Дори е било забранявано да се споменава името на Асен Йорданов, като враг на Русия, докато в самата Русия са го четели и са използвали неговия принос за световната авиация. 


Четете още:

🔴 УЧИТЕЛ С КАУЗА: ТОМИСЛАВ РАШКОВ

🔴 Руснаци и англичани се заселиха в наше село заради виното

🔴 Религиозен календар за 13 февруари





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе