Школа и читалища почитат Апостола



Пловдив ще почете паметта на Васил Левски с едноседмичен маратон от събития между 15 до 19 февруари в Пловдив. Кулминацията по случай 143-годишнината от обесването на Апостола е службата в петък -19 февруари, от 10 часа в църквата "Св. св. Петър и Павел" и поклонението пред паметника на Апостола в парк "Бунарджика" от 11 ч.

Програмата започва в понеделник - 15 февруари, с поредица от лекции, посветени на Васил Левски, в Дома на учителя „ Петко. Р. Славейков“  от 11 ч. За делото на Апостола ще говорят председателят на общински комитет „Васил Левски“ доц. Кирчо Атанасов, историкът Лиляна Грозева, художниците Матей Матеев и Жорж Трак. Ще има и конкурс за разказ, есе, стихотворение или рисунка под мотото „Левски и моето време“ за ученици от Национална Търговска гимназия Пловдив; Средно спортно училище „Васил Левски“; ОУ „Васил Левски“; ГХП „Св.св Кирил и Методий“, както и от други училища.

Във вторник в Национална Търговска гимназия след 13 часа ще вървят лекции и дискусии, подчинени на темите  „Апостолът на свободата като мит и реалност“ и „Образът на Левски в поезията“ .

В читалище "Младост-1983" ще от 16 часа ще се проведе музикално-поетична вечер за Апостола под мотото  "Живот, посветен на отечество и народ".

Честванията продължават и в сряда в Гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий“. Там от 12 часа ще говори историкът от РИМ-Пловдив  д-р Видин Сукарев. Темата на лекцията е „Спорният въпрос за рождената дата и година на Васил Левски“.  Ще бъдат представени и ученически творби в памет на българския герой.

Историкът Александър Пижев ще говори по темата "Дейността на Левски в Пловдив“ в четвъртък от 14 часа в зала "Съединение". След това е церемонията по награждаване на първенците и рецитал на наградените в конкурса за разказ, есе, стихотворение и рисунка.

 В същия ден от 10 часа в читалище "Възраждане" в Стария град е беседата "Левски - за свободата на България" на ученици от ОУ „В и К. Тютюнджян“ с екскурзовода Красимира Маринова. 

От 11 часа в читалище "Съвременник -1986" е презентацията на  ученици от СОУ „Св. Софроний Врачански” по повод на 143 г. от гибелта на Васил Левски. В 14 часа в клона на читалище "П.Р. Славейков - 1908” на ул. „Марин Дринов“ 48  е представянето на книгата "Залавянето на Васил Левски и тайните имперски служби" с автор Благой Емануилов.

Събития ще има и в читалище „Иван Вазов”-1931“  в квартал Коматево, където учениците от ОУ „Захари Стоянов” ще говорят за живота и делото на Апостола, в читалище "Пейо К. Яворов -  1926 " в Изгрев, където ще има дискусия на тема  "Да върнем българския дух- българският път, потенциал, проблеми и развитие” с участието на средношколци. В същия ден  библиотеката на читалище "Шалом Алейхем-1945" ще бъде домакин на открит урок на тема "Поклон пред теб, Апостоле!".

По време на седмицата ще се представи ученическо творчество, посветено на Апостола на свободата - есета, разкази, стихотворения и рисунки. Най–добрите ще бъдат наградени.  Творбите трябва да се изпращат на адрес: Регионална Народна библиотека „Иван Вазов“, гр. Пловдив, ул. „Авксентий Велешки“ №  17, до Петко Георгиев - за конкурса „Апостолът на свободата“. Крайният срок е до 12 февруари. 

През цялата седмица в библиотеката ще бъде подредена и изложба „Рисунка на Апостола на свободата Васил Левски”. Тя ще продължи до 29 февруари.

Организатори на честванията са общината, Общински комитет „Васил Левски“ , Историческият музей,  Ротари проект „Народните будители и Аз“, Пловдивският университет, Гражданско движение в полза на образованието „Христо. Г. Данов”, Асоциацията на учителите - пенсионери „Найден Геров“, Народната библиотека, Общинският читалищен съвет и комитетът „Родолюбие“.


Четете още:

🔴 За "Дякон Левски" и неговия създател

🔴 Jordanoff Airport Sofia или защо Асен Йорданов заслужава да бъде почетен в родината си

🔴 УЧИТЕЛ С КАУЗА: ТОМИСЛАВ РАШКОВ





Източник: Марица





Коментари

горе