Няма ограничения за силната воля на едно момиче



Мария е млада жена, чийто живот съдбата бележи с множество премеждия. Девойката израства без родителска грижа. Майка ѝ има психически проблем и не може да се грижи за нея.

Сестрата на дядо ѝ е тази, която припознава като най-близкия си човек. Благодарение на усилията и закрилата ѝ, момичето успява да усети топлината на домашния уют.

От втори до седми класа Мария живее в с. Долна баня, а след като завършва училище там, се установява в София с баба си.

Момичето за кратко живее и в общежитие на хореографската гимназия в столицата. Там среща училищната психоложка, която по-късно става нейна приемна майка. Благодарение на това, хубавите неща в живота в живота на Мария не се броят на пръсти.

През октомври 2014 г. девойката постъпва в Програма „Дом Възможност“. Споделя жилището в София и с други младежи, излезли от институции, борейки се за това да бъде различна сред различните – тя е единствената, която идва от приемен дом и която е имала възможността, дори за кратко, да живее в семейна среда.

В рамките на Програмата Мария придобива много нови умения - готви вкусно, комуникира лесно с всеки, старае се да изслушва и разбира хората, което много ѝ помага в жилището.

В момента тя работи в заведение за бързо хранене в София. Смяната ѝ започва в осем сутринта и приключва в 9 вечерта. Помага в кухнята, приготвя палачинки, работи на каса и съдейства при почистването.

Свободното си време като всеки младеж на нейната възраст прекарва в социалните мрежи. Освен това обича да сърфира в Интернет, да чете книги, да рисува, да готви и да се грижи за домакинството.

Макар да е учила за рентгенов лаборант две години, Мария избира изкуствата. Има дарба – да рисува.

Картините й са изпълнени с емоция и топли цветове. Някои от произведенията на Мария вече украсяват стените на „Дом Възможност” в кв. "Люлин", където Мария живее и в момента, както и офиса на „Фондация за социална промяна и включване”.

И въпреки че е артист, девойката се справя добре и със сметките. Умее да смята и да планира разходите си, което е изключително ценно и важно умение, особено за човек, израснал без семейство.

След пет години Мария се вижда омъжена за човека, когото обича, и с добре платена работа. Мечтае за красиво семейство и хубав живот.

Благодарение на волята и борбения си дух Мария успява да се справи отлично с нелеката си съдба. Тя е пример за останалите младежи в жилището на „Дом Възможност“ в София. Често ги съветва да не се предават, да вярват истински в мечтите си и да се борят, за да ги реализират.

* Името на главната героиня е сменено с цел запазване на личните ѝ сигурност и пространство.

Програмата "Дом Възможност" работи за социалното развитие и интеграция на младежи, израснали без родителска грижа, които на 18 г. са принудени да напуснат държавните институции и така остават на улицата. Тя се реализира от "Фондация за социална промяна и включване" и към момента има 5 наблюдавани жилища в цялата страна - София, Габрово, Русе, Бургас и Скравена.

В тях младежите могат да прекарат до 2 г., през които социални работници им помагат да развият социалните си умения, да бъдат самостоятелни и най-вече - да си намерят работа.

От 2014 г. операция „Жълти стотинки“ подкрепя Програма „Дом Възможност“. Резултатите от събраните средства от кампанията през 2015 г. да бъдат обявени този месец.
Кампанията е част от социалната платформа на компанията VIVACOM Fund. През 2015 г. в подкрепа на каузата застана олимпийският шампион на земя и халки Йордан Йовчев, а инициативата беше подкрепена от 28 партньора от различни бизнес сектори.

Събраните средства от инициативата за втора поредна година ще бъдат дарени в полза на програма „Дом Възможност“.


Четете още:

🔴 Продават благотворително бяло сладко в родопско село

🔴 Централна гара в София се сдоби със светещо пано, невиждано в България (СНИМКИ)

🔴 Кобрата се точи на Чисора: Ще го смачкам!





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе