Димитър Пешев хвърлен в затвора от Народния съд



Международният ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста за пореден път бе отбелязан по света и в България през януари с различни прояви за съхраняване на спомена за огромната човешка трагедия, в която загинаха 6 милиона евреи, а също и за да се попречи подобен геноцид да се случи отново. Винаги на този ден се отдава заслужена почит и на българския политик Димитър Йосифов Пешев, известен като спасител на българските евреи, които според плановете на хитлеристка Германия е трябвало да бъдат изпратени от българските власти в германските концентрационни лагери.

Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Удостоен е и със званието "Почетен гражданин на Кюстендил". Негови паметници и паметни плочи има в България, в Израел и в Европейския парламент в Страсбург. Там, наред с бюстовете на основателите на Обединена Европа, е поставен и негов бюст. Международната фондация „Раул Валенберг“ изсича медал с неговия лик. Делото на Димитър Пешев е почетено и с дърво на негово име в „Гората на праведниците“ в Ерусалим.

Димитър Пешев е роден в Кюстендил през 1894 г. Учи право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но прекъсва, за да участва в Първата световна война. По-късно завършва и през 20-те и 30 те години на миналия век работи като съдия в Пловдив и София, а след това - и като прокурор и адвокат. Участва в Управителния съвет на Българския туристически съюз и на банка „Български кредит“. През 1935 г. е назначен за министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935–1936 г.). От 1938 г. до 1943 г. е подпредседател и председател на парламента. През 1940 г. гласува за приемането на антисемитския Закон за защита на държавата (ЗЗД). Но след като българските власти подписват с Германия споразумението „Белев-Данекер“, научава от дошла в парламента делегация негови съграждани от Кюстендил, че тайна спогодба на България с Третия Райх през март 1943 г. предвижда български 50 000 евреи да бъдат депортирани в Германия за т.нар. от нацистите „Окончателно решение на еврейския въпрос“. В кюстендилската делегация са депутатът Петър Михалев, търговецът Асен Суичмезов, учителят Владимир Куртев и адвокатът Иван Момчилов. Пешев незабавно инициира остро протестно писмо до премиера Богдан Филов против депортацията на евреите. Документът е подписан от 43-ма народни представители. Той получава силна обществена подкрепа сред българите и особено сред интелигенцията и Църквата.

Именно това вероятно е дало аргумент на цар Борис да каже на Берлин, че не е желателно да се настройва с подобен проблем българското общество срещу Германия, смятат историци. Години по-късно Пешев споменава, че много от депутатите са подписали писмото с облекчение. Един от тях заявил с гордост: "Честта на България е спасена!". За това разказва племенничката му Калуда Кираджиева, в чието семейство Пешев живее при социализма след освобождаването му от затвора, където е вкаран от комунистическата власт.

Приносът на Пешев за спасяването на българските евреи е безспорен. Но през 1945 г., една година след идването на власт на комунистите, така нареченият Народен съд му поставя присъда 15 години затвор заради „фашистка дейност и антисемитизъм“, защото е гласувал за ЗЗД, въвел дискриминационни мерки срещу евреите. Спасило го застъпничеството на евреи, имащи влияние в новата власт. След 13 месеца зад решетките той освободен. “На вуйчо ми неведнъж му е било съвсем ясно, че рискува своята политическа кариера, не само тогава с еврейския въпрос, а и преди това, по други въпроси. Но той винаги постъпваше по съвест и принципно, винаги в името на България и на правото“, казва племенничката му Калуда Кираджиева.

Заради историческото писмо на кюстендилските депутати на 26 март1943 г. Димитър Пешев е свален от поста председател на парламента. Но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортирането на българските евреи, допринася за осуетяване на решението на Германия.

Достойният българин умира на 20 февруари 1973 г. в София. След демократичните промени на 10 ноември 1989 г. през 2000 г. в София е учредена фондация „Димитър Пешев“. През 2002 г. къщата му в Кюстендил е възстановена и превърната в музей по инициатива на община Кюстендил и тогавашния израелски посланик в България Израел Емануел Зисман. Постоянна изложба с оригинални вещи, снимки и факсимилета разказва за драматичните събития през март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на българските евреи. Мнозина евреи със и без български корени, посещаващи България, сега не пропускат като жест на благодарност към гражданския подвиг на Димитър Пешев да посетят неговия музей в Кюстендил.


Четете още:

🔴 Свещеник обяви, че йога е път към злото

🔴 Кети Карабашева: момичето от стиховете, което впечатли Forbes

🔴 Монополистичната политика на хипермаркетите





Източник: Ретро





Коментари

горе