Медицинско чудо спаси жена от Килифарево от смъртта



 42-ГОДИШНАТА ЦВЕТА ЦАНЕВА ЖИВЕЕ ВТОРИ ЖИВОТ, СЛЕД КАТО МЕДИЦИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И СОФИЯ ДАДОХА ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ ТЯ ДА ОЦЕЛЕЕ. Килифарчанката получила изключително сериозен мозъчен кръвоизлив преди малко повече от месец. Адекватната реакция на лекарите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и животоспасяващата операция от столичните им колеги от болница „Св. Иван Рилски” превръщат случая на Цвета в медицинско чудо. Днес жената казва, че се чувства истинска късметлийка, и благодари на Бог и докторите, които са я спасили.

„Месец след случката семейството ни добре разбира, че чудото е резултат от напредъка на медицината, технологиите и комуникациите, както и доброто сътрудничество между областната болница във Велико Търново и столичната „Св. Иван Рилски”. Съпругата ми имаше късмета да попадне на добре подготвени и загрижени медицински професионалисти, които приеха страданието й присърце, честно и с внимание ни разясниха какво би било най-доброто лечение за нея, както и съпровождащите го рискове. Това ни даде право на избор и доведе до успешен край”, разказа съпругът й Цанко Цанев.

От първите дни на новата година Цвета започнала да страда от силно главоболие, което отдавала на стреса и нелеките ангажименти в ежедневието. На 13 януари обаче болките станали нетърпими, жената започнала да повръща и загубила съзнание. Тя изпаднала в кома. Близките й веднага потърсили помощ от личния й лекар д-р Събина Минкова и Спешна помощ на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. На място дошла линейка, която откарала 42-годишната жена в търновската лечебница. Там я поела д-р Дафина Генова, която й направила скенер на главата, а след това я хоспитализирали в отделението по реанимация.

Медиците установили, че КИЛИФАРЧАНКАТА Е ПОЛУЧИЛА МОЗЪЧЕН КРЪВОИЗЛИВ С ПРОБИВ ВЪВ ВЕНТРИКУЛИТЕ В РЕЗУЛТАТ НА АНЕВРИЗМА НА ДЯСНА ВЪТРЕШНА СЪННА АРТЕРИЯ. „Две дена не ни даваха никаква гаранция, че ще оживее. Съобщиха ни, че ако се организмът й издържи, вероятно Цвета ще остане с тежки увреждания. Д-р Генова ни свърза с шефа на клиниката по неврохирургия „Св. Иван Рилски” проф. д-р Марин Маринов от София. Той ни каза да донесем изследванията на съпругата ми в столицата, за да се запознае със състоянието й. Когато отидох, специалистът ми обясни, че рискът от транспортирането и престоя в реанимация е един й същ. Събрахме се вкъщи с дъщерите, обсъдихме кое би било най-доброто за нея и решихме да я заведем в столичната болница”, сподели Цанко. Тръгнахме на 18 януари, като по време на пътя до жена ми бяха специалистът по анестезиология и интензивно лечение от старата столица д-р Мирослава Маринова, фелдшерът Радослав Илиев и шофьорът на линейката Иван Обретенов. В София ни очакваха проф. д-р Марин Маринов и д-р Хаджиянев. Два дни по-късно двамата специалисти и още петима техни колеги извършили животоспасяващата операция.

„Преди да пристъпят към интервенцията, медиците й направиха отново изследвания и потвърдиха диагнозата. Проф. д-р Маринов ми обясни, че един човек на 100 000 оцелява след мозъчен кръвоизлив на това място, а късметлиите, когато успеят да се спасят, остават с трайни увреждания. Д-р Хаджиянев ми предложи два варианта за операцията – единия чрез отваряне на черепа, който бил по-травматичен, и другия – нов метод, чрез проникване през артерия. Избрахме втория. Оперираха я и след два дни я изведоха от реанимацията в болнична стая. Лекарят каза, че операцията е успешна, и на другия ден я изписаха”, разказа съпругът й.

Цвета споделя, че почти няма спомени от целия период, в който лекарите са се борили за живота й.

„Когато отворих очи в болницата „Св. Иван Рилски”, ми казаха, че съм там от 4 дни. Сега се чувствам съвсем нормално, но оттук нататък трябва да посещавам лекар на всеки 3 месеца за профилактични прегледи”, обясни тя. Лекарите я посъветвали да откаже цигарите и да ограничи шоколада и кафето. „ВЕДНЪЖ КАТО СИ БИЛ НА КОСЪМ ОТ СМЪРТТА, ОЦЕНЯВАШ ПОВЕЧЕ ЖИВОТА И ВАЖНИТЕ НЕЩА”, категорична е 42-годишната килифарчанка.

„Когато помогнеш да бъде спасен живот и съхраниш човек такъв, какъвто е бил преди болестта, е редно да благодариш. Още повече че в случая е спасена не само моята съпруга, но и майката на две дъщери и баба на две внучета. Изказваме признателността си на неврохирурга д-р Дафина Генова, която постоянно следеше състоянието на съпругата ми и без да чака и иска отплата, осъществи контакт с проф. д-р Маринов”, заяви Цанко.

Всяка година на датата 13 януари семейството на Цвета ще прави курбан за здраве.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ


Четете още:

🔴 Малчуганите от детска градина "Ален мак" във Велико Търново поднесоха вчера цветя пред паметника на Васил Левски

🔴 Деца отрупаха с цветя паметника "Левски"

🔴 Слави Трифонов: Най-важното сега е да се реализира референдумът! А другото по реда си...





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе