Само ако знаете тези неща: 80% от инфарктите биха могли да се предотвратят



Половината от инфарктите се случват изведнъж, без предупредителни знаци.

Инфарктът е предизвикан от блокирания приток на кръв към сърцето. Това, което пречи на притока на кръв е запушване на артериите, което медицински се нарича атеросклероза. Наслагванията в артериите образуват кръвен съсирек, който предотвратява притока на кръв към сърцето.

Пет промени в навиците на живот биха могли да предотвратят 80% от инфарктите.

Възможно е да се предотврати инфракта. Според последното проучване на Каролинския институт, промяната в някои навици на живот, може драстично да намали риска от инфаркт. Предишно проучване от 2004 г., което разследвало риска от сърдечни заболявания в повече от 50 страни по света, разкри, че 90% от сърдечните заболявания могат напълно да бъдат предотвратени с промени в навиците на живот и храненето.

– Здравословно хранене

– Физическа активност (ходене/колоездене 40 или повече минути на ден, както и тренировки един час на ден, всеки ден)

– Поддържане обема на талията (под 95 см)

– Умерена консумация на алкохол (10-30 грама на ден)

– Избягване на цигарите.

Каква храна е добра за сърцето?

По-голямата част от хората не знаят, че трансмазнините и рафинираните въглехидрати са по-вредни от наситените мазнини. Тази заблуда е повлияла и на индустрията за производство на храни, която започва да произвежда храни с ниска степен на мазнини и да заменя здравословните наситени мазнини с вредни трансмазнини (олио от зеленчуци, маргарин), рафинирана захар и преработена фруктоза. Този подход доведе до постоянно нарастване на затлъстяването и броя на сърдечно-съдови заболявания.

Как изглежда диетата, която е идеална за здраво сърце?

Ако искате да намалите риска от сърдечни заболявания, избягвайте захар, преработена фруктоза и зърнени храни. Яжте колкото е възможно по-сурова органична храна, а въглехидратите от зърнените култури заменете с голямо количество зеленчуци и биологично месо.

Това са най-важни източници на здравословни мазнини:

Авокадо, масло, направено от биологично мляко, сурови млечни продукти, кокос и кокосово масло, жълтък от органични яйца, студено пресовани масла от органични ядки, сурови ядки като бадеми, сурови орехи, макадамия и семена, биологично месо.

Трябва ли да ядете повече плодове?

Според проучване, което беше представено на ЕСЦ конгреса в Барселона, хората, които редовно ядат плодове, имат 40% по-малък шанс да развият сърдечно заболяване и 32% по-малък шанс да развият други заболявания. Плодовете са богати на антиоксиданти, минерали, витамини и други хранителни вещества, които влияят върху подобряване на здравето и предотвратяване на възпаленията.

Въпреки това, плодовете трябва да се ядат умерено, особено тези, които са по-сладки, защото високото ниво на фруктоза не се отразява добре на сърцето.

Лекарствата за диабет увеличават риска от сърдечни заболявания

Последни изследвания показват, че някои лекарства за диабет могат да доведат до намаляване на нивата на хормоните, които стимулират щитовидната жлеза, което пък може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми, включително и сърдечните заболявания.

Друго проучване показва, че лекарствата за диабет тип 2, които намаляват нивата на глюкоза, значително увеличават риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Изпълнете следните стъпки, за да защитите сърцето и да предотвратите трайни щети:

Избягвайте всички видове захари, яжте необработени наситени животинските мазнини, избягвайте лекарства за понижаване на нивата на холестерола, не седете повече от 3 часа на ден на едно място, редовно правете упражнения, приемайте оптимално количество витамин D, ходете боси по земята колкото можете по-често, намалете нивото на стрес.


Четете още:

🔴 10 дни на жито пречистват тяло и дух

🔴 Тя постави тези растения в дома си и не само че въздухът стана кристално чист, а мухълът изчезна!

🔴 "Маказа" увеличи трафика в Кърджали с 1 000 000 автомобила годишно





Източник: bukvar





Коментари

горе