Как изглежда майката в очите на децата си

Комета ще доближи Земята на рекордно разстояние от 246 годиниКометата Р/2016 ВА14 PanSTARRS на 22 март ще премине край Земята на разстояние само 2,1 милиона мили, или 9 пъти колкото е разстоянието до Луната, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Толкова близо комета не е преминавала до планетата ни, откакто капитан Кук плава към Австралия. Тогава през юли 1770 г. кометата Лексел се доближава на 1,4 милиона мили (1 миля = на 1,6 км) и астрономът Шарл Месие отбелязва, че комата й (ядрото) изглежда четири пъти колкото пълната Луна. Капитан Кук я вижда в Южния Тихи океан и измерва опашката й на 42 градуса на 30 август.

PanSTARRS надали ще е толкова зрелищна. Тя ще е близо до Земята, но далече от Слънцето и затова ще изглежда много бледа. Досега не е виждана и затова астрономите предполагат, че може да е парче от кометата 252P/LINEAR 12.

Кометата 252P/LINEAR 12 ще премине на 3,2 милиона мили от Земята на 21 март, приблизително колкото Халеевата комета. Това разстояние е около 14 пъти колкото до Луната. Тя също ще е много бледа и за наблюдаването й ще е необходим бинокъл или дори телескоп.

Астрономите ще следят двете комети с телескопа „Хъбъл“. Излъчваната от тях светлина е като пръстов отпечатък. Така специалистите ще определят дали те първоначално са били един обект.Източник: politikata

Следваща статия:
ТОЗИ ПЪТ СЪСИПАХА БЪЛГАРИНА! НОВ ЗАКОН НИ ХВАШТА ЗА ГУШИТЕ ТАКА, АКО НЕ ГЛАСУВАШ...

Коментари

Видео на деня

горе