Утре е голям празник! Каквото правиш, такава ще е цялата година. Хубаво е да носиш пара в джоба си, а който му полази змия дрехата ...



Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя , която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Българите наричат празника още Благовец  или половин Великден .

Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло.

Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец - благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават.

Какво се слага на трапезата на Благовещение

Приготвя се супа от прясна коприва и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.

Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той

Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка.

Момите ще разберат дали ще се задомят

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година.

Какво се прави против уроки на Благовещение

Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.

На Благовец не е хубаво да се спи до късно

На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Жените премитат къщата и палят сметта на Благовещение

Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните.

На Благовец се вярва, че...

На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, зъми и гущери, днеска е Благовец”.

25 март е благ ден

25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.

Кой има имен ден на Благовещение

Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Гавраила и др


Четете още:

🔴 Приморско привлече вниманието на руските туроператори

🔴 Писмо на една майка с деца, останали без дом, разтърси фейсбук!

🔴 Огнян Минчев: Време е за защита и контраудар върху варварското нашествие





Източник: zajenata





Коментари

горе