Българи в Чикаго: "В Америка ни сплотява носталгията по Родината"



"В Америка ни сплотява носталгията по Родината"- това смятат наши сънародници, които от години са в страната на неограничените възможности. Според повечето емигранти, звучали досега в "Другата истина" обаче, най-силно впечатление в българските общности в чужбина прави разделението. В повечето големи центрове с концентрация на български емигранти, обикновено има по две български църкви, две български училища и две български организации. С две думи, навсякъде лагерите са поне два. Разделението започва още с първите българи, които се заселват в различните точки на света- първоначално то идва от делението на антикомунисти и комунисти, по-късно- от истински емигранти и шпиони. Наистина ли е така или това е просто съвпадение- това ще се опитаме да разберем от разказите на трима наши сънародници в Чикаго. И тримата са имали възможност да останат там, но по една или друга причина са се върнали по родните си места.

Борислав Тодоров е от Белоградчик и не е безразличен, когато се заговори за Америка. Живял е в няколко щата, накрая се е установил в Чикаго и почти е успял да се докосне до американската мечта. С него ни среща Иванка Петрова:  

"Заминах на студентска бригада, след което преминах през всички възможни визови варианти и накрая се върнах в България. В началото бе интересно- друга страна, много по-различна от България... Минал съм през всякакъв вид работа- хотели, боядисвах къщи, работех в ресторант, в кафенета... Живял съм в няколко щата, включително Флорида и Калифорния. В Чикаго е най-голямата концентрация на българи в САЩ. Там човек може да си живее по български, но с американски доходи. В Чикаго има 3 български кафенета, 4 ресторанта, 2 дискотеки, 2 български църкви, културен център, магазини с български стоки. Само от табелите на английски език разбираш, че не си в България. Там не съм виждал просяци. А аз като българин, дошъл от другия край на света, успях да си намеря работа и да поддържам стандарт, който сега ми се струва невероятен. Всеки, който може и иска да работи, там няма никакъв проблем. В Чикаго българите се събират най-често по време на християнските празници- на Великдан например, направо не може да се влезе в църквата- толкова много народ се събира. На другия ден се организират курбани, народни веселия... Чувал съм, че в Европа българите странят един от друг и не обичат да се събират и да си помагат. В Америка това не съм усетил. В компанията в Чикаго, където започнах работа, бяхме около 30 българи и това автоматически правеше всеки един от тях мой приятел. Такива сме и до днес...", връща се в спомените си Борислав.

Райна Димитрова е от видинското село Покрайна. Заминава за САЩ през 2001 година. От 2 години е отново в България, но не съжалява за най-голямата авантюра в живота си: 

"Заминах по лични причини и така се случи, че попаднах на много добри хора. В Америка казват, че Чикаго е столицата на българите, които са там. Те наистина са много. Стандартът им на живот е добър. Има и много успели хора. В Чикаго излизат и много вестници на български език, които се разпространяват безплатно. В града има две православни църкви. Там почти всяка неделя се събират българите. Направило ми е впечатление, че са доста сплотени. Според мен ги сплотява носталгията, мъката по България..."

В Чикаго живее и Наталия Русинова от Видин. Заминава за САЩ през май 2007, а поводът, който я отвежда зад океана, е любовта.

"Съпругът ми, който живееше в САЩ, се върна за една Нова година, срещнахме се и заминах с него. Първоначално живеехме в малко градче в Южна Дакота, но после се преместихме в Чикаго. Там съм чувала, че по неофициални данни има около 300 000 българи. Живеят в няколко съседни квартала. Ние също живеем в един от тях. Там са и всички български заведения, магазини, две църкви, български училища- цял град в града. Българска реч се чува навсякъде. Ето защо не е задължително да знаеш английски език поне в началото. Аз също не го знаех и много трудно проговорих, защото там съм  сред българи. Работех в една българска механа. Работата бе добра- времето минаваше весело. Българите там се събират постоянно..."  

По последни данни броят на българите в чужбина вече наближава три милиона, като най-голямата българска общност е в САЩ. Повечето наши сънародници се изнесоха с вълната на емиграцията през последните 20 години. Българите от Северозападна България са концентрирани най-вече в три големи града- Чикаго, Лос Анжелис и Маями.

Още теми в Другата истина:

* Българката Костадина Кунева, ще бъде член на Европейския парламент от гръцката радикална левица СИРИЗА. Българската синдикалистка е четвърта във вота на победилата коалиция и е единственият евродепутат, който не е с гръцко гражданство.

* 25 360 български граждани гласуваха в чужбина на изборите за Европейски парламент, по информация на министерството на външните работи. Те упражниха своя вот в 167 избирателни секции в 35 държави.

* Българинът Юлиан Костов се снима заедно със звездата Кийфър Съдърланд в новия сезон на сериала "24".

Целите интервюта и подробности по темите - в звуковия файл.


Четете още:

🔴 30 суеверия, които всеки турист трябва да знае

🔴 За лапнишарани - първоаприлските майтапи по света и у нас

🔴 Тези 10 БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ ще завладеят духа ви! Вижте и помнете БЪЛГАРИТЕ, ПРЕД КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ! (ВИДЕО)





Източник: bnr





Коментари

горе