Урок по родолюбие на колела



Единственото у нас Пътуващо читалище "Бащино огнище" отскоро вече обикаля из страната. Третата спирка на уникалния автобус, дело на Ивайло Шопски от София, беше в Стара Загора по повод 120 години начално образование в IV ОУ "Кирил Христов" и 140 години от Априлската епопея.

Идеята по възникването на този феномен е на приятелския кръг нарекли себе си ,,Бащино огнище”. Търсейки атрактивна, модерна и привлекателна форма за популяризиране и съхранение на нашето културно и историческо наследство, те са решили да се обърнат към традициите, но и да ги приведат в крак с времето.  Читалищата са изконен български символ, те събират и обединяват стари и млади. Именно затова тяхното решение е да вдъхнат нов живот на тази светиня.

На чело на този кръг е Ивайло Шопски, който сподели за Радио Стара Загора: "Решихме да създадем пътуващо читалище, модерно и живо, което да разнесе познания, вяра, надежда и национална гордост по всички краища, където тупти българско сърце".

Тяхната идея е да създадат едно кътче от родината, което представя българския бит, култура, история и изкуство, място призвано да приюти и даде трибуна на всеки работещ в тази посока.  Искат читалището да включва постоянна експозиция на българската воинска чест, но и да предоставя на артисти и писатели възможност да прадставят изкуството си, да работят за запазване и развитие на старите български занаяти (кожарство, ножарство, грънчарство, тъкане и шиене, гайтаносване). Под стряхата на пътуващия музей ще се изнасят прожекции на филми, литературни беседи, изложби и концерти.

Гостуването му в Стара Загора предизвика истински фурор сред децата.

"Децата в Стара Загора ни изненадаха със знания и родолюбие, за мен бе истинско удоволствие да общувам с тях!", сподели още Шопски, който изнася и подробна лекция в автобуса.

Пътуващата еспозицията обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки има експонати, свързани с национално-освободителните ни борби и войните за териториално обединение, зад всеки манекен се намира таблет и мултимедия, по които могат да се наблюдават кадри от култови български исторически филми, образователни текстове и картини. Изложени са и книги за историята на България, народни носии от различни краища и региони, автентични предмети и достояния.

Повече за идеята на "Бащино огнище", емоциите на децата и какви маршрути го очакват може да чуйте от репортажа на Поли Гънчева в прикачения файл.

Снимка    Снимка  Снимка    


Четете още:

🔴 Направете си сироп от акация срещу грип, простуда и стомашни спазми

🔴 Гениална идея за ефективно отглеждане на домати

🔴 Кокоши трън се маха само за ден с лечебно тесто





Източник: bnr





Коментари

горе