Княжевска мистерия: Св. Пророк Илия и Бали Ефенди



Многобройни са местата, които могат да бъдат посетени в София. В своята многовековна история множество племена и народи са оставили своя отпечатък – траки, римляни, славяни, прабългари, османци, руснаци. Има едно място, на което съжителстват два храма, на две различни религии. То се намира в кв. „Княжево“, където през 1888 г. е издигната църквата „Св. Пророк Илия“, а на няколко метра от нея е изградено тюрбето (гробницата) на Бали Ефенди от 16 в.

Кой е Бали Ефенди?

Според житието му той е роден в Струмица (Македония) и към средата на 16 в. се установява в село Салахие, намиращо се близо до София. След Освобождението на България от османско владичество (1878 г.) селото е наречено Медено село, а през 1881 г. в чест на княз Александър Батенберг то е преименувано на Княжево – днес квартал на София. Бали Ефенди е бил шейх, велик светец от сектата на байрамитите и велик учител от юрушките племена. Наричан е още “софиянеца Бали Ефенди” и е имал ученици (духовни последователи) в Самоков, в Дойран и в Струмица.

Култът към Бали се поддържа основно от ромската общност със смътно „мюсюлманско” съзнание, което обаче включва и „християнски” елементи. По нашите земи битовизираният ислям често свързва култа към св. Илия с почит към имама Али.

В случая върху това религиозно смешение се е насложил и култът към Бали. Самото име на мюсюлманския духовник е преиначено и ромите го наричат „Али Баба”. Всяка година на Илинден  (20 юли) те се събират в двора на княжевския храм, за да празнуват. Палят свещи в храма и се молят на св. Илия, след което при гробницата отдават почит и на „Али Баба”, в чиято „сила“ вярват много.

Гробницата на Бали Ефенди в Княжево многократно е възстановявана от частични разрушения и пожари. Последното обновление на сградата представлява имитация на каменен градеж.


Четете още:

🔴 Кметска гвардия дебне за бежанци в Подгорието

🔴 Кадин мост. Нейде до Невестино

🔴 Ловец край границата разкри: Предаваме на полицията по 200-300 мигранти на сезон





Източник: Трио





Коментари

горе