Патриарх Неофит: България и православие са идентични понятия



"Това е едно от достойнствата на нашия народ – да обича своята вяра и да я предава на своите деца, внуци и близки. България и православие са идентични понятия. Нека сме щастливи с това, че Бог обича България и българите обичат своя небесен отец." Това заяви патриарх Неофит в интервю пред БТВ.

България е нашето отечество и ние всички трябва да я подпомогнем в нейните старания да се случват добри неща в живота на родината ни и у нас, каза още предстоятелят на Българската православна църква.

По думите му радостното е, че в църквата сега има млади хора: "Има много млади хора в храмовете, заедно със своите дечица, общуват си и това е радостно."

Патриархът напомни, че много хора очакват въвеждането на вероучението в българското училище да стане колкото е възможно по-навреме.

"В нашето скромно семейство водеща възпитателка беше майка ни, която обичаше божия дълг, църковния живот, църковните песнопения и се стараеше да ни внуши на нас, нейните чада, респект към Господа Исус Христа и към неговото спасително слово", разказа патриарх Неофит. Той бил около 5-годишен, когато го поканили служители на катедралния храм „Света Неделя” да бъде въведен в светинята и по-късно подстриган за четец - "за да продължа с радост и близост до светинята своето духовно развитие."

На въпрос кои са били трудните години за църквата той отговори: "Периодът на атеизъм беше по-продължителен и по-тежък за понасяне. Не по-малко вреда беше нанесена и от разделението на църквите по време на разколническия период."


Четете още:

🔴 Вижте Пловдив как е разцъфтял за Великден (снимки)

🔴 "Течното злато" на гърците носи много ползи за здравето

🔴 Горчивото кафе на бай Али





Източник: Труд





Коментари

горе