Масово даряваме за лечение на деца



Повече от половината SMS дарения, постъпили през изминалата година по DMS кампании, са свързани с индивидуални човешки истории, а най-масово се подпомагат със средства спешни хуманитарни акции, борещи се за спасяването на човешки живот.

Благодетели вадят пари от джоба си, за да подкрепят най-вече болни деца, но подават ръка и на възрастни със здравословни проблеми, сочат данни от годишния отчет на платформата за онлайн дарения и изпращане на благотворителни есемеси.

Според статистиката близо 990 000 лв. е набраната сума в системата за 2015 г., а от тях 889 000 лв. са пуснати чрез текстови съобщения. Средно на месец през миналата година са изпратени около 72 000 съобщения, като на ден сме пускали по 2434 дарителски есемеса.

В същото време се наблюдава интерес към онлайн даренията, като около 100 000 лв. са дарени с подобни инструменти. Именно над 10 процента от събраната сума са постъпили през механизма за онлайн даренията, уточни директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова.

„Убедени сме, че когато създаваме и предлагаме лесни и достъпни, сигурни механизми за дарения, хората ще се доверяват и ще даряват повече”, коментира специалистът.

Общо 165 кампании са участвали през изминалата година в платформата. Част от средствата са отишли за подпомагането на 7 жени, преживели съдбата на жертви на насилие, а около 100 родители са получили обучение и са подобрили придобитите умения за отглеждане на рожбата си, разказа Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“.

С пари от DMS кампании са подпомогнати приюти и спасителни центрове за животни например в София, Варна и Габрово, а хиляди бездомни и бити животни са получили втори шанс за живот и адекватни медицински грижи. Много кучета и котки дори открили уюта на дома, след като били осиновени, уточни експертът.

За фонда за лечение на деца пък са дарени 5000 лв., а близо 1200 домакинства са получили хранителни пакети.
Сред най-успешните акции на платформата са кампанията в подкрепа на недоносените бебета, за която набраната сума през 2015 г. е близо 55 500 лв., както и акцията по събиране на средства за реставриране външните стени на храм-ротондата „Св. вмчк Георги” в столицата.

За най-стария архитектурен паметник в София от DMS са събрани 11 030 лв. „Девет години по-късно в цялата история на DMS платформата вече има 633 кампании и сме набрали близо 6 милиона лева”, коментира Боряна Кирилова от Българския дарителски форум.


Четете още:

🔴 Тазгодишното издание на Празника на розата в Казанлък дава заявка за водещ национален фестивал

🔴 Извиваме хоро сред разноцветни рози в Казанлък

🔴 Стенли: Няма нищо невъзможно





Източник: Новинар





Коментари

горе