Революционери красят блокове в Благоевград



Образите на дейци на Македоно-одринското опълчение, на борци за Освобождението на региона и България вече се извайват върху санираните блокове в Благоевград. Идеята на общинското ръководство срещна подкрепа сред благоевградчани и затова започна да се реализира. За целта бе направена и анкета, която събра предложенията на гражданите как да изглеждат ликовете. Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и още много велики българи ще бъдат изобразени върху сградите, които се ремонтират по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни постройки.

"Искаме по този начин да направим един своеборазен урок по история. Младите да виждат българските герои и да не ги забравят", заяви кметът Атанас Камбитов.

Ликът на Даме Груев вече грее върху страничната стена на блок №24 в благоевградския квартал „Струмско". Под него е изписана рождената дата на радетеля за освобождението но Македония от турско робство, но няма дата на смъртта, а знак за безкрайност.

„Такива велики личности са винаги живи, защото са в паметта на нацията ни. Затова е изобразен знакът за безкрайност на мястото на датата на кончината му", уточниха от общината. Предложението за това е на феновете на футболния клуб „Пирин".


Четете още:

🔴 Врачанчета спечелиха престижно отличие

🔴 Никола Анастасов: Сцената е живот, сигурно има роля за мен!

🔴 Масово даряваме за лечение на деца





Източник: Стандарт





Коментари

горе