Д-р Николай Василев от Велико Търново прави кариера в Москва, но не забравя България | Вестник Борба



34-ГОДИШНИЯТ ЗЪБОЛЕКАР Д-Р НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ, РОДОМ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЧЕРПИ ЗНАНИЯ ОТ СВЕТИЛАТА В ДЕНТАЛНАТА МЕДИЦИНА В РУСИЯ и трупа опит в частна стоматологична клиника в Москва. Категоричен е обаче, че един ден ще се върне в България, а най-голямата му амбиция е да отвори своя частна дентална болница, където да даде поле за изява на млади кадри.

Д-р Василев завършил Московската медицинска академия, която избрал, защото неговият дядо е завършил там медицина. В Москва Николай овладял най-съвременните методи за лечение в стоматологията, а след дипломирането веднага получил покана за работа.

„Бях изправен пред дилемата дали да се върна в България и да започна от нулата, или да се възползвам от уважението, с която всяка руска болница приема младите кадри. Техниката и заплащането тук са на много високо ниво, освен това създадох приятелства, които ме провокираха да остана”, разказва той.

ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ СЕ ГРИЖИ ЗА ЗДРАВИТЕ И КРАСИВИ УСМИВКИ НА РУСНАЦИТЕ И ОТКРИВА СЕРИОЗНИ РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРСКОТО И РУСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. „В лечението тук прилагаме препарати, възможно най-щадящи човешкия организъм. Амалгамените пломби, които се правят в България, вече не се използват в Русия. Доказано е, че токсичността на живака от амалгамата предизвиква различни здравословни промени”, обясни д-р Василев. Според него у нас прилагането им е обусловено от невъзможността на здравната каса да позволи финансирането на по-качествена терапия.

А другата разлика с България е, че основна задача на руските зъболекари е да спасят естествените зъби на пациентите. Изваждането и протезирането е крайна форма на лечение, едва след като се изчерпят всички други варианти.

ТЪРНОВЕЦЪТ ОПРЕДЕЛЯ ОТНОШЕНИЕТО НА ХОРАТА КЪМ ЛЕКАРИТЕ В РУСИЯ КАТО НАЙ-ГОЛЯМАТА НАГРАДА, която получава за работата си. „Никога няма да повишат тон или да се възпротивят на нещо, което съм им казал. Това може би е породено от културата на самите руснаци. Има какво да научим от тях”, заяви стоматологът.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Тест, който показва знанията ти за България! Познай кои са 5-те водопада?

🔴 Благороден жест! Нуждаещи се абитуриенти получават безплатни рокли и костюми за бала! Ето как

🔴 България – в топ 3 на руските туристи за това лято





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе