Семейство от Смолян дари амвон за църквата "Свети Висарион" в Смолян



Дни преди Цветница семейство от Смолян дари красив дърворезбован амвон с пет икони на православния храм „Свети Висарион Смоленски“ в центъра на областния град.

В навечерието на Великденските празници най-големият новопостроен храм у нас се сдоби с масивния амвон, покрит с дърворезба, от който вече ще се четат проповедите.

Майстор на резбите е Петър Пичуров от село Момчиловци, изработил и двата проскинитария в храма.

Днес резбарят пристигна в Смолян, за да представи проекта, който по канон трябва да се изпрати на Пловдивския митрополит Николай за благословия и одобрение.

Красивият амвон е на стойност над 8 хил.лв и е поръчан като дар за църквата от Габриела и Николай Ташеви от Смолян, които от дълго време даряват и помагат за делата и организирането на празници в православния храм .

След дълго боледуване и 2 месеца в кома Николай Ташев решил, че ще направи нещо по-голямо, за здраве и благодарност за избавлението.

„Семейството от дълго време даряваха за църквата, за курбани, за църковна утвар, за други поводи. Във всеки храм има амвон, много е внушетилно когато се четат проповедите от там“, разказа отец Димитър Михайлов и добави, че предстои монтирането и на петте икони, които ще красят амвона. Иконописец вече привършва художествената работата по образите на Светата Троица, Божията майка, Йоан Кръстител, храмовия покровител Свети Висарион и лика на Николай Чудотворец, по волята на дарителя Николай Ташев.

Като завършек за достолепната църковна утвар ще се добави и купол с гълъба над амвона.

Тази година на 29 юни храмът ще чества храмов празник на патрона Свети Висарион, а само няколко дни по-късно-на 2 юли ще се отбележат и 10 години от откриването и освещаването на катедралата в родопския град. По традиция на Великден ще пристигне и благословения огън, който ще бъде донесен в „Свети Висарион“ от архимандрит Висарион, а от там ще бъде раздаден на всички църкви в Смолян и околията, за да могат миряните да си вземат великденска светлина за кандилата в домовете.

Щиляна Чакърова


Четете още:

🔴 Раздават курбан на червената църква край Перущица

🔴 Д-р Николай Василев от Велико Търново прави кариера в Москва, но не забравя България | Вестник Борба

🔴 Тест, който показва знанията ти за България! Познай кои са 5-те водопада?





Източник: smolyan





Коментари

горе