Тези 8 неща в дома ни увреждат щитовидната жлеза



Щитовидната жлеза е доста малка и се намира в долната част на шията ни.
Въпреки малкия си размер, тя играе доста важна роля във функционирането на системите в човешкото тяло, като главно отговаря за метаболитните процеси , протичащи в него.

Когато в щитовидната жлеза се появят някакви промени, това се отразява в работата много други органи може да намали качеството живот в на развитието различни заболявания.

Въпреки това, най-честата причина за проблеми с нея е натрупването в тялото на токсини и други вредни вещества.

Ако водите здравословен начин на живот и се опитватвате да спазвате балансирано хранене, разбира се, въздействието на токсини в организма може да се намали, но от друга страна, има голямо разнообразие от стоки за бита, които, напротив, само влошават положението и може да увредят тази важна жлеза и други органи.

Знаете ли, че огромен брой домакински почистващи продукти и други неща, които ни заобикалят всеки ден, съдържат токсини?

Ето кои са те:

1.Пестициди

Вече няколко научни изследвания са потвърдили, че хората в контакт с пестицидите, имат по-висок риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза .

В тези проучвания също е доказано, че хората, които са всеки ден се занимават с пестициди или имат контакт с тях, са по-изложени на риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза, в сравнение с хората с други професии.

Друго проучване ни предупреждава, че 60% от пестицидите, използвани днес, всъщност предизвикват някои промени в щитовидната жлеза.

Тоест всичко, с което се полива и пръска – става дума за култури за хранене, е в ущърб на щитовидната жлеза.

2.Препарати за забавяне на горенето

Става дума за полибромирани дифенил етери ( PBDEs ) – те също предизвикват промени в щитовидната жлеза. Те се намират в строителни материали, мебели, екрани и др.

Освен това, PBDEs води до появата на поведенчески проблеми и дори проблеми с развитието.

3.Пластмаса

Пластмасата също има отрицателно въздействие върху организма.

Основният проблем с този материал е един от неговите компоненти, а именно химикал, наречен антимон .

Учени от университета в Копенхаген (Дания), са намерели антимон в сокове и плодови напитки, продавани в пластмасови контейнери, нивото на този химикал е било 2.5 пъти по-високо от допустимото за обикновена чешмяна вода!

Също така е установено, че определени фталати включени в пластмасовите бутилки, може да повлияят неблагоприятно на щитовидната жлеза.

4.Незалепващи агенти

Повечето незалепващи средства, като правило, съдържат съединение перфлуорооктанова киселина ( PFOA ), химикал, използвано при производството на тефлонови покрития, опаковки за храни и много други ежедневни неща, които непрекъснато използваме.

В същото време, химическото вещество влияе неблагоприятно върху нашата щитовидната жлеза.

5.Паста за зъби с триклозан

Някои популярни видове пасти за зъби съдържат съставка, известна като триклозан , която вреди на щитовидната жлеза, тестостерона и естрогена.

Триклозанът е много опасно вещество, тъй като пречи на правилното развитие на хормоните на щитовидната жлеза, като нарушава нормалното функциониране на репродуктивната система и забавя метаболизма.

6.Антибактериални средства

Днес, на пазара може да намерите голямо разнообразие от антибактериални сапуни и лосиони за кожата. Въпреки това, те могат да съдържат триклозан, който споменахме по-горе.

7.Тежки метали

Повечето химични агенти, които използваме в ежедневието, съдържат определено количество тежки метали, като, например, живак, олово или алуминий. Това, от своя страна, може да доведе до развитието на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза ( синдром на Грейвс или болест на Хашимото ).

8.Соя

Соевият протеин съдържа фитоестрогени, които могат да повлияят на щитовидната пероксидаза.

По този начин, този продукт предотвратява нормалното функциониране на щитовидната жлеза чрез блокиране на способността на организма да използва йод.
Друг недостатък на соята днес е, че соята е генетично модифициран продукт (ГМО).


Четете още:

🔴 Нели от "Търси се" качила кила заради заболяване на щитовидната жлеза, но открила диета, с която отслабнала драстично

🔴 Говорете за вредата от магданоза!

🔴 Мощна диета с кисело мляко подлуди интернет! Сваляш 5 кила за седмица без глад





Източник: За Жената





Коментари

горе