Брезовият сок е новият здравословен хит



Пролетта вече е в разгара си, а в Русия тепърва настъпва. Това е идеалното време за събирането на брезов сок. Малко известната напитка е изключително популярна в страната на Путин, в Шотландия, а също и в Беларус - другия голям производител на този еликсир. Още от древни времена славяните почитали брезата като растение, покровителстващо живота и даряващо здраве. И има защо - сокът от бреза лекува куп болести, засилва имунитета и не на последно място - пречиства кръвта и гони целулита.

Брезовият сок представлява живата дървесна мъзга на дървото. Събира се чрез дрениране в първите дни на пролетта, когато листенцата едва са напъпили. За целта в ствола на брезата се поставя метална тръбичка, по която изтичат дървесните сокове на растението. Те са особено полезни в края на зимата, защото съдържат в себе си всички живителни съставки на възраждащия се през пролетта живот.

Според специалисти брезовият сок е едно от най-ефикасните природни средства за подобряване обмяната на веществата. На вкус почти като водата той оказва положително влияние върху работата на стомаха. Препоръчват го при авитаминоза, болести на кръвта, ставите, кожата, а също и при ангина, бронхит, пневмония и други заболявания на дихателните пътища. Употребата на брезов сок спомага за разбиването на камъни в пикочния мехур и бъбреците, изчиства кръвта, усилва обмяната на веществата, премахва вредните вещества от организма при заразни болести. Полезно е да се пие брезов сок при язва на стомаха, при болести на черния дроб, дванадесетопръстника, жлъчката, радикулит, ревматизъм, артрит, туберкулоза, скорбут, главоболие и венерически болести.

Брезовият сок е новата най-модерна напитка в света на здравословното хранене. Той детронира кокосовата вода и сокът от алое, които бяха изключително популярни преди години. Леко сладкият вкус на брезовия сок се дължи на наличието в него на захар, като съдържанието й достига максимално до два процента. Може да се употребява в чист вид, но може да се смeси и с други свежи напитки. С тънък вкус и лек аромат, напомнящ за зеленината на ранната пролет и свежестта на пробуждащата се природа, брезовият сок се смята за питие на аристократите, а според традицията в Русия, който го консумира редовно, ще добие по-изтънчен вид.

Брезовият сок е склад на витамини, особено витамин С. Съдържа още органични киселини, ароматни, дъбилни, биологично активни вещества, маса минерали, от които най-много калий, калций, магнезий, натрий, манган, мед и даже титан. Растителните хормони, унищожаващи микробите, правят брезовия сок истински природен имуностимулатор.


Четете още:

🔴 ВИДЕО: Близо 600 ентусиасти играят и пеят на шестия "Верея" в Чикаго

🔴 Майстори: Прегорялото агнешко е осмият смъртен грях, как да не го допуснете

🔴 Наслада за ушите и очите! 101 каба гайди в Античния театър в Пловдив! (ВИДЕО)





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе