Дестинации: Ждрелото на река Ерма



Ждрелото на река Ерма, или още наричано Трънското ждрело, се намира на около 3км от град Трън.Тази забележителност е една от най-популярните в западната част на страната.Дължината на ждрелото е около 100м, а широчината в най-тясната му част е 5м.Освен това от двете му страни се издигат величествени скали високи над 100м.


снимка bulgariatravel.org

 За любопитните туристи е изградена екопътека с дължина 13км.Маршрутата е осеян с невероятни гледки, дървени мостчета, много стъпала направени от камъни и от дърво и също така тунел издълбан в скалата.Най-атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела - на река Ерма и на река Ябланишка.

снимка peika.bg

 


Вижте още: Дестинации: пещера Проходна

снимка bulgariatravel.org

Ждрелото на Ерма е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока живописна теснина в скалите. Преди повече от век, когато големият български писател Алеко Константинов посещава това ждрело, възкликва възхитен: "Какво, Швейцария ли?".

снимка peika.bg

Трънското ждрело е обявено за природна забележителност 1961г. и е под номер 39 в стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът се намира в механа Ерма на километър преди ждрелото и в туристическия информационен център на град Трън.Когато сте в района не пропускайте да посетите и скалния параклис в гр.Трън, където е живяла Света Петка.


Четете още:

🔴 Брезовият сок е новият здравословен хит

🔴 ВИДЕО: Близо 600 ентусиасти играят и пеят на шестия "Верея" в Чикаго

🔴 Майстори: Прегорялото агнешко е осмият смъртен грях, как да не го допуснете





Източник: yourlifestylebg





Коментари

горе