Когато Бог ти се усмихне



Същината на Великден не е в боядисването на яйца, месенето на мераклийски козунаци и друга кулинарна вакханалия. Той е за жертвата, за спасението и смирението. Има истории, които доказват, че Бог никога не ни обръща гръб. Защото хем понякога се съмняваме във Възкресението, хем често казваме за някого: "Живее втори живот". Самите ние за добро или лошо минаваме през тежки ситуации, в които ни трябват огромни запаси от вяра, за да преживеем кризите. "Монитор" събра част от личностите в българския шоубизнес, които рестартираха живота си разминавайки се на косъм със смъртта.

Христо Мутафчиев с втори дубъл след кръвоизлив 

Реаниматори се борят за живота му, а премиера Бойко Борисов праща правителственият самолет "Фалкон 2000", който прибира Мутафчиев в София. Настанен е в "Свети Иван Рилски", където претърпява и операция. „Добре, че инсултът ми се оказа от дясната страна, защото ако бе от лявата, нямаше да мога да говоря“, казва с присъщото си чувство за хумор актьорът. За странните видения на човек между двата свята той разказва:“ Помня, че в началото всичко около мен стана червено, яркочервено. После започна да потъмнява все повече и премина в пурпурно и във все по-тъмно.  После дойде синьото. Беше ми приятно, аз обичам синьо, защото ме успокоява. След това и то започна да потъмнява и да ми става все по-студено - както, когато плуваш в морето, и колкото по-дълбоко е, толкова повече охладнява водата. А цветът вече почти черен. И малко преди да почернее съвсем, изведнъж нещо се случи и ме заля ярка светлина. Представи си, че си в абсолютно тъмна стая и някой рязко отвори врата, през която нахлува лъч. Ослепително, яркожълто - тогава си отворих очите и се върнах".

Любо Киров оцелява при катастрофа

Певецът казва, че всеки ден има Божия намеса в неговия живот - къде видима, къде не. „Човек вижда до върха на обувките си, а Бог вижда надалеч. Затова казвам, че днес съм най-добре. Всеки Последната си катастрофа Любо преживя през 2014 г. От тогава пътува само с шофьор по участия. има периоди надол  у и нагоре, но последният момент е по-добър от всички други. Веднъж усетих много осезаема подобна намеса. Пътувахме с майка ми към вилата ни със спортна малка кола. Излизаме на един завой и не мога да го взема- дал съм повече газ. Набивам спирачки, тя се обръща и докато летим с главите надолу, се споглеждаме с майка ми като на забавен каданс. Помислих си: "Край! Чупим си вратовете", и в този миг усетих как някой хваща колата и я обръща и тя пада на гумите като в памук. Ако видиш снимки на колата след това, няма да повярваш, че сме оцелели“, разказва той. Любо вярва, че това е върховна Божия милост в неговия живот и винаги е говорил за любовта си към Господ без притеснение.

Китодар оживява след перитонит 

Китодар Тодоров е известен като ревностен християнин и си има и църковно име - по кръщелно свидетелство е Филип. В църква се представя като „Филип“..

Никога няма да забрави как е бил спасен с помощ свише. Бил на 12 години и слушал едно парче, което му се струвало антихристко и усещал, че не прави добре. "Беше краят на зимната ваканция. В петък ме сви коремът със страхотни болки. Бях с един приятел и отидохме в поликлиниката. Там казаха - гастрит. Успокоих се, но в събота и неделя продължаваше да ме боли. Пиех само мляко. В понеделник трябваше да съм на училище и добре, че беше така! Още по-хубаво беше, че баба ме заподозря в преструвка и насила ме замъкна до даскалото. Но се отбихме при сестрата. Тя каза бързо да дам кръв, за да се види за какво става дума. Отидохме в поликлиниката, оттам ме пратиха по спешност в ИСУЛ и ме оперираха. Оказа се перитонит. Бях на косъм, но бях спасен", спомня си Китодар. Години по-късно започва съзнателно да ходи по Божията воля и се кръщава в храм във Владая. "За мен християнството е истинският път към Бога. Това с очакването на чудо, за да бъдеш убеден, че той съществува, е грешка, която всички правим, когато сме млади във вярата. Но после разбираш, че не е необходимо и че е проява на егоизъм. Липсата на Бог е наказание", казва талантливият актьор.

Дарин се спасява след скок с кола от мост

Готиният актьор Дарин Ангелов, до ден -днешен е благодарен на Бог за намесата му при катастрофа, в която едва оцелява предп1999 г. Той бил още млад шофьор и се прибирал към София с брат си близнак Деян и баща им. В един момент изпуснал управлението. Автомобилът изхвърчал от виадукта, преобърнал се три пъти през тавана и паднал на четирите си колела. Всички се отървавали живи, но с наранявания и фрактури. „Извадихме чист късмет, можеше и тримата да сме на оня свят. Ние сме любимци на съдбата", споделилслед това Дарин пред свои приятели.

 

„Извадихме чист късмет, можеше и тримата да сме на оня свят. Ние сме любимци на съдбата

На Великден Хилда среща любовта

Има и весели случки, станали на самия Великден, които няма пряка връзка с възкръсване, но сами по себе си са чудо. Като историята на Хилда Казасян – среща любовта. Или просто забавни – Мавриков се направил на поп. Защото чудесата на този дени се приземяват в различни измерения.

Хилда никога няма да забрави как навръх празника в "Свети Георги" се запознава с бъдещия си съпруг Чочо Попйорданов. Певицата отишла в храма, за да посрещне Възкресението. Държала свещ и слушала литургията. По едно време видяла как неволно подпалила дългата коса на жената пред нея. Дъщерята на Вили Казасян много се притеснила, а околните миряни се засуетили. И точно в сюблимния момент като на кино отнякъде се появил Чочо Попйорданов. Втурнал се, хвърлил се върху дамата в беда и потушил пламъците в къдриците й. "Такъв си беше Чочо - самоотвержен. Спасител по душа", разказва Хилда с усмивка. Разбира се, тогава тя гледала сцената като вцепенена, но успяла да се съвземе и горещо му благодарила. През ноември на същата година двамата се венчават в любимата им църква.

Мавриков заместил попа в Долно Ябълково

Актьорът Васко Мавриков по традиция прекарва празника в село Долно Ябълково в Странджа - досами границата. Там родителите на съпругата му Валя имат къщичка, жителите на селото се броят на пръсти и само по празниците уличките се изпълват с радостна глъч на роднини и приятели. Имат си и църква - "Света Богородица", построена през 1892 г. Свещеник идва специално, и то само по големи събития. Преди две години обаче попът бил възпрепятстван. Там живее и една жена, която хем носи пощата, хем се грижи за черквата. В събота вечерта Мавриков и фамилия тъкмо се били навечеряли и поели към храма, за да срещнат празника с останалите миряни. Въпросната жена му се примолила да замести свещеника. Ти си чиста душа, ставаш, рекла му тя. Той се задърпал - ама как така, грехота е да се влиза зад амвона. Почувствал се точно като героя си от "Корпус на бързо реагиране". Трябвало да спасява ситуацията и ритуала. А нали смисъла на Великден е това - спасителен ден. Слава Богу, Васко е учил оперно и църковно пеене, пял е и в църковен хор достатъчно дълго. От него се искало да вземе голямата свещ, с увита лента около ръка, да влезе отзад и в полунощ да излезе с думите "Христос Възкръсна" и всички да си запалят от неговата свещ. Приглушили светлината, той имал няколко минути да съобрази какво да прави. Малката му дъщеря Йоана прошепнала: "Тате, къде си?". "Тука, тука", отвърнал тихичко той. Жената била камбаната и Мавриков излязъл сериозен и вглъбен отвътре, с плътен глас и респект си казал репликата и хората се изредили да вземат огън от него. После повел шествието и три пъти обиколили черквата.


Четете още:

🔴 Просто бизнес, а не политика: Жителите на село Баня се гордеят с Ленин, Георги Димитров и Плевнелиев

🔴 Дестинации: Ждрелото на река Ерма

🔴 Брезовият сок е новият здравословен хит





Източник: Монитор





Коментари

горе