Да живееш втори живот: Историята на едно момче с трансплантирано сърце



Едно пораснало дете вече седма година живее с трансплантирано сърце. И за него всеки ден е Великден.

В гърдите на Мартин тупти сърце на друго дете. Живот за двама, побран в крехкото тяло на един.

Мартин е само на 16 години. Негов дълг е да мисли за повереното му сърце като за свое. Въпреки че шест години то е било не на Мартин, а на Дилян, чийто живот е отнет от трагичен инцидент. И чието сърце остава да дава живот. 

Не по-малко емоционална е била първата среща на Мартин и неговите родители с родителите на Дилян, чието сърце ще продължава да бие в името на живота. В гърдите на Мартин. 

"Беше първи клас, когато му беше направена една операция от апендицит и един месец след това той колабира в училище. Предполагахме, че това е следствие от операцията, изтощен организъм, но след още два-три месеца той не се чувстваше добре, не играеше с децата, седеше си и и ги гледаше как играят и кардиологът му постави диагнозата кардиомиопатия", разказва Весела Настева.

При тази диагоноза единственият шанс е ново сърце.

Голямо сърце - от изстрадания житейски път на семейство Настеви, означава буквално едно: сърцето на Мартин, което се е уголемявало от болестта, в противовес с човешкия живот.  И ден преди Великден – празника на човеколюбието, думите на Мартин, че добрината идва от осъзнатия разум, изискват поне да се замислим.


Четете още:

🔴 9-годишният Кристиян върна баща си Стилиян Петров на терена

🔴 Камен Донев за вярата, празника и "храната"

🔴 Защото искам да сънувам





Източник: Petel





Коментари

горе