Пещери, язовири и легенди на "входа" на Западните Родопи




Турът може да започне от Кричим към Девин - пътят се вие край три язовира

Два дни са малко да се видят забележителностите на трите селища западно от Смолян - Девин, Борино и Доспат, но пък е сигурно, че изживяванията там ще ви накарат да се върнете отново.
Заради красивите и гъсти гори, скалисти върхове над просторни била, величествени ждрела и пещери, които спират дъха, буйни реки и водопади, районът

се слави като
“Балканската
Швейцария”

Към този красив край на Родопите водят пътища от Смолян и Пампорово, от Кричим през Девин и от Батак и Гоце Делчев към Доспат.
Ако изберете пътя от Пампорово, ще минете през архитектурния резерват Широка лъка, а нагоре ще продължите по виещите се пътища по поречието на реките по основния път за Борино и Доспат, по който се отклоняват маршрутите за величествените две ждрела -Триградското и Буйновското, и известните пещери Дяволското гърло и Ягодинска. На всеки завой почти има накипрени места за храна и почивка, а природата като че ли приканва да спреш и да снимаш, с дървета, които напук на всичко растат от процепите в скалите, с красиви цветя или завладяваща като картина палитра във всеки сезон. Ако турът започне от Кричим към Девин, гледките са още по разнообразни, тъй като пътят за този родопски град минава над три язовира - “Кричим”, “Въча” и “Цанков камък”. В града с многото минерални извори има десетки места за първото сутрешно кафе, както в непретенциозна обстановка, така и в луксозни петзвездни хотели.
Село Борино

Добре е да се види музейната сбирка на Девин, чиято експозиция съхранява около 2000 експоната с местно и национално значение, разкриващи древната история на града и региона. Ако сте почитатели на спатуризма, можете да си подарите релаксиращи процедури в поне 7-8 класни центъра. Ако пък обичате преходите - поемайте по поречието на река Девинска. По пътя първата красива спирка е параклисът „Св. Георги”, издигнат на скала над града. Крайната точка на прехода е крепостта “Калето”. До нея се стига по незабравима с усещането си за приказка пътека. Тя започва в гората над басейните с минерална вода на "Струилица", предпочитани от стотици туристи за летни плажове. Оттам започва преход в гората над самата река - по дървените мостчета. Всъщност накъдето и да тръгнете в района на Девин и нагоре към Борино и Доспат, гледките са великолепни, местата за спане и храна са с богат избор за всеки вкус, а атракциите са безброй. Край Девин попътно за Борино любопитни за малки и големи са природните

забележителности “Слона”

и “Момата”

Скалното образувание, поразително наподобяващо слон, се вижда вдясно от основния път за Доспат, на брега на река Въча, на 4 км от град Девин, близо до квартал Настан. Скалата завършва с твърд каменен стълб, приличащ на хобот на слон. Получената дупка е с размери около 3 на 3 метра и вероятно някога е била вход на пещера.
Град Доспат и едноименният язовир

Цялата местност е карстова и има множество дупки и пещери. Природна забележителност "Момата" пък е скално образувание на 18 км от Девин и на около 1 км от Широка лъка. То представлява красива скала, висока 6 метра. Гледана отдалеч, тя наподобява стройна девойка, държаща хурка в ръка. Следващата спирка по пътя, е разбира се, Триградското ждрело с пещерата “Дяволското гърло”.
Величественият каньон, прорязан от река Триградска, се намира на 2 км от с. Триград. Със своите скали, високи до 250 м, Триградското ждрело е любима атракция за алпинистите.
В ждрелото има близо 200 пещери, някои от които благоустроени, като най-известната е

Дяволското гърло.

В пещерата могат

дасе видят 18

водопада,

най-големият от които, падащ в залата на пещерата, е висок 42 м.
Стотиците стръмни стъпала, прожектори и висящи мостове правят достъпен за всеки суровия подземен свят на “Дяволското гърло”.
Пещерата обаче е само една от броеницата атракции на Триград.
Селото е пълно с хотелчета, а на входа му привлича уникален музей за България, представящ най-голямото и силно животно в родопските гори - кафявата мечка.
От специално табло могат да се чуят всички нюанси на мечешки "говор": как реве, когато е разярена, когато търси малките си, когато е гладна, и т.н.
Музеят учи още как да не се държим като плячка и как да избегнем конфликт с мечка.
За любителите на адреналина местните правят и преходи по баирите наоколо, така че в укрития да могат да наблюдават и на живо мечки. За катерачите тръпка е изкачването на Харамийска пещера, а с коне и джипове се правят и преходи околовръст.
Една от паметните дестинации по офроуд маршрутите е защитената местност “Чаирите”.
Разположена е на около 1600 метра надморска височина и на 20 км разстояние от село Триград.
В местността са
7 езера, запазени
от епохата на
кватернера,
които са изключително красиви, с кристалночиста вода с планинска пъстърва.
Обградени са от над 2000 дка ливади, откъдето идва и името им. Едно от езерата, обвито в мъгли и изпарения, заобиколено от дървета с причудливи форми, се нарича Магическото езеро. Наблизо се намира и феноменът "Пияната гора".
Доколко е атрактивен районът, доказа наскоро и Боливуд, който 20 дни снимаше екшън продукция с хитовите си звезди. След Триградското ждрело по пътя за Доспат следва друго приключение - Буйновското ждрело с Ягодинската пещера.
Със своите 10 500 метра Ягодинската пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Възрастта й е около 275 хил. години. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Красивите образувания, осветени по целия подземен преход, привличат туристите независимо от сезона и постоянната температура от 6 градуса.
На път за Доспат друга спирка е Борино, в центъра на което нова атракция е красива чешма във формата на манатарка. Оттам ливадите и баирите се разстилат край пътя като отворени длани, за да ви заведат във вековните величествени гори на Доспат.
Наредени като стражи, те пропускат потока, към една от най-красивите с простор и цветове гледки на този край - лазурното око на язовир "Доспат". Язовирът е с водна площ от от 22 000 декара и е на 1300 метра надморска височина. Това е най-високият язовир у нас и сред най-големите по площ и обем. По североизточния му бряг минава живописен път между градовете Сърница и Доспат. А по целия му бряг има постоянно десетки рибари заради изобилието от пъстърва, костур, кефал, уклей, шаран, червеноперка и др
Пътека в каньона на река Девинска
.
За туристите са създадени удобства от пейки, тоалетни, от общината оставят дори и дърва за огрев за къмпингуващите. Интересна подробност е, че

над Доспат
се извисява
връх “Унден”,
кръстен на бивши
външен министър
на Швеция

Йостен Унден. От 1935 година на върха, който е висок 1667 метра, има и бронзова плоча на шведа.
Унден е бил нает от цар Борис да защити местното население като адвокат в Хага. През 1910 година мафиоти от Гърция и Турция вадят фалшиви документи в Цариград, че притежават местните вековни гори, и започват масова сеч в района. Международната афера е известна като аферата "Доспат-даг". Уплашен, Борис търси авторитетния юрист за помощ. След успеха на проточилото се до 1933 година дело царят кръстил един от върховете край Доспат на името на шведа. За любителите на историята в района на Доспат има много археологически атракции от тракийско време досега. А за всички, които минават оттук, незабравими остават белите чешми с от 1 до 22 чучура на доспатските майстори. От тях се пие за хаир и здраве.

Гледат редки птици и кози, чужденците снимат пеперуди и диви орхидеи
Броеница от атракции завладява туристите в Борино и селата от общината. Районът е световноизвестен най-вече с Ягодинската пещера, но е пълен и с накипрени хотелчета, добри спирки с вкусни гозби и най-вече – магнетична природа.

Борино всъщност е златна мина за планинари, скални катерачи, пещерняци и фотографи. В Борино и селата Буйново, Кожари, Ягодина и Чала има 17 места за настаняване с 320 легла. От години насам в района развиват приключенски и екотуризъм, езда, планинско колоездене, преходи с бъги/АТV, офроуд, както и моторни шейни през зимата. Най-новите атракции са дори екзотични като орнитоложки пункт до близкото село Чала, на около 1400 м надморска височина. Пунктът е оборудван с площадка за наблюдение, бинокли и зрителна тръба, които дават възможност да се наблюдават редки птици по разположените срещу пункта скални венци на Буйновското ждрело и под Ягодинската туристическа атракция - “Орлово око”. От новата туристическа забележителност могат да се наблюдават и стадата от диви кози, които обитават стръмните скатове на ждрелото. Друга нестандартна, но много търсена

от чужденците

атракция е

снимането на

пеперуди и

диви орхидеи


Площадката "Орлово око" е на ръба на връх Св. Илия
Около природния резерват "Кастракли" край общинския център се наблюдава най-високата концентрация на пъстрокрилите създания. Пърхат над 450 вида пеперуди. Затова от екипа на кмета Мустафа Караахмед са се захванали с изграждането на специален музей на пеперудата. За фотографите има и друго предизвикателство. Поляните с диви орхидеи са малочислени, но откриването им само по себе си е истинско приключение.
МУСТАФА КАРААХМЕД

На около 12 км от Борино се намира интересния Кемеров мост, който е висок 6 м, едноарков е, граден е от ломени камъни и спойка от бял хоросан. Части от лицевата зидария и ъглите на хубаво извитата арка са оформени с добре обработени камъни. Настлан е с настилка от дребен речен камък. Дължината му е 32,40 м, а ширината – 3,60 м. Той е част от трасето на големия римски път, свързващ през Родопите Филипополис с Никополис ад Нестум. Недалеч на около 3 км е връх Виденица - 1652 м. Познат е още като връх Гьоз тепе, а учените и архелогическите разкопки, които продължават 120 години, дават основание да се предполага наличие на прорицалище на бог Дионис.

Времето е измило доста от скалните масиви, но са видими скални площадки и стена от сух зид. Мястото

има енергийна

сила и лековита

вода

Историците го свързват с бесите. Те са били жречески род от тракийското племе на сатрите, пазители на Светилището на Дионис. По време на експедиция е описано, че са открити мраморна глава на императрица Юлия Паула. Тя е съпруга на римския император Елигабал - известен още като Варий Авит Басиан, управлявал 5 години провинцията от 218 до 222 г. До "жреческия" връх има туристическа пътека от с. Чала.

Югоизточно от Борино са всеизвестните Буйновско ждрело и Ягодинската пещера. Ждрелото е с дължина около 16 км. Започва северно от село Буйново при надморска височина от 1307 м и завършва при язовир "Тешел" на 876 м. Целият пролом е всечен в протерозойски мрамори.

Най-големият бисер в броеницата на Борино, разбира се, е Ягодинската пещера. Дълга е 10 500 метра и е третата по дължина в България и най-дълга в Родопите. Възрастта й е около 275 хил. години. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни.Там са едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида. В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания. Край пещерата можете да се пуснете по Тролей на Тарзан и да се разходите с джип до спиращото дъха “Орлово око”. Площадката за наблюдение, която някои наричат българския Скайуоке, уникална платформа по подобие на тази от Гранд каньон в Колорадо. Наречена е “Орлово око”, тъй като е на ръба на скала на високия 1563 метра връх Свети Илия, където погледът може да стигне до далечни земи и безкрайни хоризонти. Спиращата дъха гледка обаче е надолу към пропастта на Буйновското ждрело. Стоманеното съоръжение е надвесено на 670 м над ждрелото и криволичещият успоредно на реката път е като малко въже отдолу. Площадката е проектирана да издържа 3 тона тежест.

Недалеч от платформата има друг феномен - Пияната гора. Тя е получила атрактивното си име от местните и няма алюзия с романа на Джерълд Даръл със същото заглавие. Името е възникнало по-рано от публикуването му. В нея дърветата не изглеждат нормално, наклонени са в различни посоки, много са наполовина изкоренени, няма и един вертикален склон в резултат на свлачища и изглеждат като пияна компания, която се шляе из долината.


Басейн с минерална вода на "Струилица"

Абсолютно задължително: не сте там, ако не хапнете пъстърва и пататник
Районът на Девин, Борино и Доспат изобилства от риба, както в природата, така и в множество рибарници. Местната пъстърва е много вкусна не толкова от начина на приготвянe, колкото от чистата среда, в която е отрасла. В почти всички заведения в трите селища и селата планинската риба се предлага пържена или на скара.

Доспат е едно от малкото места в България, където се отглежда сьомгова пъстърва, която се предлага в местните заведения и е много полезна.

Друг деликатес за района е пататникът. Приготвя се от картофи и плънка. За плънка местните използват сварено ситно нарязано месо или сирене. След това слагат разточени кори според формата и големината на тавичката, в която ще се пече във фурната. Слага се в предварително намазана тава най-напред кората, а върху нея се поставят настърганите картофи, смесени с плънката от месо или сирени, подправени с черен пипер и джоджен. След това се покрива с друга кора и се пече на фурна. След опичането от едната страна се обръща до придобиването на тъмнозлатист звят.

Смело може да се поръчват марудници, родопски клин, салати от смилянски боб.

Туристите не бива да забравят още, че родопското кисело мляко е световен феномен, а всички млечни продукти тук са чудесна основна храна.

Родопската кухня се доближава като вкусови качества към съвременната диетична кухня, тъй като в приготвянето се набляга на варене, печене и задушаване и по-малко на пържене и затова, ако се прекали с повечко храна, не е фатално.



Красимир Даскалов, кмет на Девин: Няма друго място с толкова приключения
Тук е кипял живот 13-14 века преди новата ера
Красимир Даскалов

- С какво Девин е притегателен за туристите, г-н Даскалов?

- Девин е бил притегателен още от древността. Има находки, които свидетелстват, че тук кипи живот от 13-14 века преди новата ера. Древните неслучайно са избрали това място. Над града при разкопки е открито тракийското селище от микенската епоха. Една от най-важните находки е единственият открит досега тракийски бронзов меч с дължина 70 см. Подобни оръжия са откривани в гробниците, където е намерена и златната маска на цар Агамемнон, още при разкопките на Хайнрих Шлиман.

Около Девин

има 54 тракийски

селища

в радиус от 5 км. Никой не може да си обясни какво е това струпване на селища досега. На територията на общината има десетки природни обекти - “Триградското ждрело”, пещерата “Дяволското гърло”, Каньонът на река Девинска, който е един изключително красив обект. Над каньона са крепостите “Калето” и “Лъката”. До тях се стига по дървени мостчета над реката, като под сенките на дърветата – в опасаното от скали корито, се вижда всяка рибка и цвете.

Легенда разказва, че по време на робството при превземане на крепостта три девойки са си вплели косите и се хвърлили в река Девинска. Там е и един от големите водопади у нас - Самодивското пръскало. 55-метровият водопад носи името си от самодивската ливада, за която легенди твърдят, че са живеели самодиви.

- Доскоро минералната вода не стигаше до хотелите и това не създаваше добър имидж на хотелите и спа центровете?

- Наистина спа комплексите не бяха захранвани с изключително лековитата минерална вода от Беденски бани. Тази вода е с уникално лековити качества, полезна за опорно- двигателния апарат, нервната система и онкологични заболвания. Извира със 76 градуса и макар че там от много години съществува малка къпалня, тя събира хора от цялата страна. В началото на 60-те години на миналия век е изграден водопровод, който докарваше водата към града и привличаше хиляди туристи от страната и чужбина. Като ученик

помня как

финландци

идваха с

патерици и си

отиваха без тях

Този водопровод се амортизира с времето и водата, която идва, не е достатъчно. След големи усилия и разбиране от страна на правителството на последното заседание на МС бяха гласувани да се отпуснат целево 2,4 млн. лв. за подмяната на стария водопровод. Още другата седмица пускаме обществена поръчка за изпълнение на проекта и до есента лековитата и топла вода ще пристигне в града отново при 65 градуса, което ще ни позволява, да се използва освен за лечение, и за отопление на обществени сгради. Това е мечта на града от години, недостатъчният й дебит караше някои от големите комплекси да затварят през зимата, което се отразява тежко на местната икономика.

- Какво прави общината, за да стои Девин още по-добре на туристическата карта?

- Предвиждаме скоро да бъде изграден туристически информационен център на входа на града, който да насочва туристите и да им представя всички забележителности. По различни програми предвиждаме да бъдат реконструирани и въстановени крепостта “Беаднос” над село Беден и да бъде изградена туристическа пътека до там. Освен че имаме яз." Въча", с изграждането на яз. "Цанков камък" Девин се утвърждава и като център на риболовния туризъм. В момента сме втората в страната дестинация и за ловен туризъм. Въобще малко селища в страната могат да се похвалят с такова изобилие от дадености - язовири, пещери, множество минерални извори. Водата, бутилирана в Девин, е известна, изнася се в САЩ, Румъния, Молдова и др. В града и общината има над 100 обекта за настаняване на туристи, които могат да задоволят всякакъв вкус - от 5 звездни хотели до къщи и стаи за гости. Общо базата е над 2000 легла. Очаквам с докарването на топлата вода те да се увеличат и повече хора да се занимават с туристическа дейност.

В бившето военно поделение предстои да бъде изграден голям и ефектен аквапарк. С времето постепенно ще се разраснат сегашните наченки на атракции с лодки, джетове и водни спортове. Предстои да реконструираме стадиона и спортна зала, за да привличаме отбори за подготовка заради подходящия климат и условия.


Четете още:

🔴 Ето го българина, който живее най-близо до Северния полюс

🔴 ВЕЛИКДЕНСКИТЕ КАМБАНИ НА „АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ”

🔴 23 изобретения, които ще направят живота ви по-лек





Източник: 24 часа





Коментари

горе