Христо, Еверест и живите



автор

Ретро

Минаха 32 години, а все едно беше вчера. На 20 април, в 18:15 часа, Христо Проданов влезе в историята като първия българин, изкачил най-високия връх в света Еверест (8848 м). Успешната атака е извършена по Западния гребен, известен още като „Жестокия път“. Проданов е първият човек в света, който изкачва Еверест по западната стена, който е най-дългият маршрут, и то без да ползва кислороден апарат. Той е и първият, който го изкачва през месец април. Българинът поставя и рекорд за този маршрут, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни. Пак той е алпинистът, преодолял най-голямата денивелация за един ден към върха.

Националната експедиция се провежда през 1984 г., като ръководител е Аврам Аврамов, а Проданов е утвърден за негов заместник.

Христо остава на върха прекалено дълго – 33 минути. След това започва да слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не е правил. Извилата се буря в района на върха принуждава Проданов да бивакува на открито. На 21 април сутринта алпинистът се обажда, но вече звучи много зле и трудно се разбират думите му. Ясно е, че е в тежко състояние след прекараната на открито нощ, без кислород, при температура минус 42 градуса, на приблизителна височина 8600-8700 м.
Последното обаждане от Христо е в 19:45 ч. на 21 април 1984 г.

Въпреки загубата ръководителят на експедицията Аврам Аврамов обявява решението си: „Експедицията продължава!“. След едноседмична почивка на 3 май 1984 г. започва втората атака на върха. На 8 май, в 17:15 ч. - Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май, в 9:11 ч. - Николай Петков и Кирил Досков покоряват връх Еверест и затвърждават българското присъствие на най-високия връх на планетата. Те осъществяват и пълния траверс на върха – изкачване по Западния гребен и слизане по Южния склон. Този маршрут влиза в историята на световния алпинизъм като „Българския траверс“ на Еверест.
 
  
Матерхорн



Христо Проданов и Трифон Джамбазов по време на експедиция, в която покоряват Матерхорн.
 
 
Семейството
 


Христо се радва на дъщеричката си Силвия и съпругата си Виолета.
 
 
В снега



Подготовката в Памир.
 
  
Тренировка



Ицо в базовия лагер в Алпите.
 
 
Карето



Четиримата живи, качили Еверест след Проданов - Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков.
 
 
Христо Проданов и върховете
 

 

Оцелелият



Методи Славов (в ляво) е с ампутирани крайници, но това не му пречи да работи във фурна за хляб.


Героят
 


Спасителят Людмил Янков от Кюстендил, който по-късно загива на Камилата край Мальовица.


Мемоари



"Отидох лично при Тодор Живков на приема след завръщането ни от Еверест да го попитам дали някой е искал да ни се нареди да прекратим изкачването. Той не се замисли и каза: "Разбира се, че имаше опити", разказва ръководителят на експедицията Аврамов.


Почит



Паметната плоча на Христо Проданов в района на Горак Шеп.


Четете още:

🔴 Хърби Хенкок: Ирина Бокова е жената истински световен лидер

🔴 Никола Анастасов: Щом играя, значи съм добре

🔴 ВМРО внася закон за забрана на символите на радикалния салафитски ислям в България





Източник: Ретро





Коментари

горе