Българин главен герой в ‘Хари Потър-4’



Българин е сред главните герои в четвъртия роман за Хари Потър, който предстои да излезе у нас догодина. Това е Виктор Крум, младата звезда на националния тим по куидич, който в глава 8 играе финал на световното първенство срещу Ирландия. За да не ви разваляме удоволствието, няма да описваме развоя на мача, но само ще издадем, че за отбора и българите изобщо са казани доста ласкави думи. Самият Виктор, естествено, доста се отличава по време на мача, но участието му в развоя на действието не се ограничава през ваканцията, а продължава и през учебната година в училището по магия и вълшебства „Хогуъртс“, където Хари е четвъртокурсник.

В националния тим на България 18-годишният българин изпълнява ключовия пост „търсач“ (какъвто е и Хари в своя училищен отбор) и бива окичен с епитети като „гений“ и „невероятен“. Обаче говори английски със смешен акцент, който не е много характерен за нашенци. Прави се и намек, че в следващия роман от поредицата (планирана да е в седем части) някой от приятелите на Хари може да посети България за лятната ваканция. Впрочем, авторката на романа Дж.К.Роулинг имаше покана да участва в литературния фестивал „Шотландски автори в България“, който се проведе тази есен, но пропусна шанса да натрупа впечатления на живо.

В книгата с оригинално заглавие „Harry Potter and the Goblet of Fire“ името на страната ни минава като червена нишка от началото до края, установиха тези, които успяха да се докопат до оригинала, излязъл на книжния пазар през май 2000-та. Най-забележителен е все пак финалът на Купата по куидич, където в епизодична роля се появява и българският министър на магията. На терена (върху летящи метли, които са неразделна част от този магьоснически спорт) пък излизат наши играчи, носещи имена като Димитров, Иванова, Вълчанов, Зограф, Левски (Levski!!!), Волков. И Виктор Крум, разбира се. Ролята на „мажоретки“ на отбора изпълняват прелестно-омагьосващите вили (самодиви, самовили?) които са сред многото нови магически създания, представени в този пореден роман от поредицата. Съдия на мача е египтянина Хасан Мостафа.

„Harry Potter and the Goblet of Fire“ не прилича на нито една от предишните книги, не само по съдържание, но и като обем. Томчето е 636 страници – двойно по-дебело от първите три романа. Неслучайно режисьорът на екранизацията Крис Кълъмбъс намекна, че обмисля дали да не направи филма по четвъртия роман в две части. Освен че е по-голям (но пак се чете на един дъх), този път книгата е и доста по-зловеща и на места звучи доста песимистично. Нещо като „Империята отвръща на удара“, признат за най-стойностния филм от ранната трилогия „Star Wars“ – той бе с най-мрачен сюжет и в него бяха направени наистина разтърсващи разкрития.

А иначе докато и филмът стигне до българските екрани, изпълнителят на ролята на Хари – Даниъл Радклиф, може да се гледа в шпионската лента „Шивачът от Панама“ (по романа на Джон льо Каре), която излезе на екран тия дни.


Четете още:

🔴 Бoйкo Бoрисoв: Във врeмeнa нa изключителни изпитaния и труднoсти нaшитe прeдци нeвeднъж сa успeли дa дoкaжaт свoятa нeпрeклoннoст

🔴 Най-красивите планински гледки в България

🔴 За да се разведе, Вазов нарочва жена си за луда





Източник: BurgasNovinite





Коментари

горе