Откриваме Двора на Кирилицата в Плиска с двуметрови паметници на буквите



Уникален музей на открито, носещ името Двора на кирилицата, ще бъде открит в 17 ч. днес в Плиска. В музея са всички букви от азбуката ни, изработени от арменски гранит в Армения. Стотици коли вече напълниха двукилометровия път, свързващ съвременния град Плиска с развалините на старата столица, съобщи за Епицентър.бг оттам проф. Божидар Димитров. Историкът е там заедно с много хора, които чакат пристигането на Варненския митрополит Йоан да освети музея.

Датата за откриването не е избрана случайно – днес се навършват 1109 г. от смъртта на цар Борис Първи, българският държавник, който преди много години направи правилния цивилизационен избор на България, с чийто плодове се ползваме и днес. Днес е и последният ден от многото тържества, посветени на великя владетел.

На 30 април (на самия Великден църковният канон забранява кръщенета и други велики тайнства), бяха кръстени 8 деца в Голямата Базилика в Плиска. След това от 18 ч. ще има общоградско тържество.


През всичките тези дни старопрестолна Плиска беше посетена от хиляди гости. Дори днес в последния ден на празниците, когато повечето хора се прибират по родните места, проф. Димитров не можа да скрие вълнението си, след като видя препълнените два паркинга – пред Голямата Базилика, и през Източната порта на Плиска, които са затрупани с коли.

Директорът на НИМ сподели, че е бил атакуван от десетки посетители, които укоримо са го питали кога най-сетне ще започне възстановяването на Базиликата. „Когато им отговорих „Утре”, някои от хората помислиха, че се шегувам”, разказа за Епицентър.бг историкът. Наистина утре започва реставрацията на Базиликата и то масирана - с много работници и много събран камък. Надявам се догодина за кръглата годишнина от смъртта на цар Борис I да има значителна завършена част от нея и да могат да се извършват всички църковни тайнства на спокойствие и без оглед на капризите на времето, каза проф. Божидар Димитров.

 

Инициатор на създаването на този своеобразен дом на кирилските букви е Карен Алексaнян. Високите над 2 метра кирилски букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори, ръководени от народния майстор Рубен Налбандян, и са транспортирани до България с 2 камиона. Естественият керемиден цвят на пясъчника туф, от който са направени скулптурите, излъчва топлотата и силата на арменската земя. Шест от буквите изписват името на първата българска столица Плиска. Останалите са разположени свободно върху затревената площ, без да следват азбучния ред. Защото всяка има своето послание с изображенията и орнаментиката си, пише в специалния сайт Двор на кирилицата.бг.

Скулптурите цар Борис и на св. Кирил и св. Методий са изработени от българския скулптор Бехчет Данаджъ. Комплексът включва и галерия с постоянна експозиция, разказваща с картини историята на Покръстването, приемането на кирилицата в България и признаването на църковните славянски книги от християнския свят. Има конферентна зала и магазин за сувенири. Всички те допълват цялостния ансамбъл на комплекса.

 

 


Четете още:

🔴 Българин главен герой в ‘Хари Потър-4’

🔴 Бoйкo Бoрисoв: Във врeмeнa нa изключителни изпитaния и труднoсти нaшитe прeдци нeвeднъж сa успeли дa дoкaжaт свoятa нeпрeклoннoст

🔴 Най-красивите планински гледки в България





Източник: epicenter





Коментари

горе