В Плиска осветиха кръст-паметник в чест на Цар Борис I



В Плиска, където честват деня на свети цар Борис I - покръстителя на българите, осветиха 12-метров стоманен кръст. Той е част от музея на открито, който представя по уникален начин приноса на България в световната култура – кирилската азбука.

Арменецът Карен Алексанян прие България като втора родина и реши да увековечи по уникален начин история и културата й, съобщи БНТ.

По негова идея са изработени двуметровите кирилски букви, статуята на цар Борис I и създателите на азбуката светите братя Кирил и Методий. Необичайната му музейна експозиция е видяна от хиляди българи. Затова той смята, че трябва да продължи да развива идеята си.

"Българите, както е известно, са първия славянски народ, който прие православието като държавна религия, азва Карен. - Кръстът е сложен така, че цар Борис да вижда пред него като видение Кирил и Методий, които му сочат църковно-славянска азбука, кирилицата и цар Борис вижда кръста зад тях.

Шест месеца са били нужни на автора и художника да изработят кръста, който се извисява над целия комплекс и се вижда отдалече. Дворът на кирилицата пак ще бъде пълен с хора, защото митрополит Йоан е приел поканата да освети християнския символ.

Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит заяви: "Пожеланието беше този кръст да бъде осветен в деня на свети цар Борис. Все пак кръстно знамение да се освети не е лошо. Това цялото място в района е свято".

Арменецът иска да направи 2 май празник от националния календар, защото всички народи честват официално своите покръстители


Четете още:

🔴 Откриваме Двора на Кирилицата в Плиска с двуметрови паметници на буквите

🔴 Българин главен герой в ‘Хари Потър-4’

🔴 Бoйкo Бoрисoв: Във врeмeнa нa изключителни изпитaния и труднoсти нaшитe прeдци нeвeднъж сa успeли дa дoкaжaт свoятa нeпрeклoннoст





Източник: epicenter





Коментари

горе