Какви са стадиите на рака



Д-р Мария Христова

Плъзва от една клетка и убива всичките Болестите под “рубриката” рак са много и разнородни. Обединява ги безспирният и необуздан растеж на клетки, които са функционално неактивни,

Болестите под “рубриката” рак са много и разнородни. Обединява ги безспирният и необуздан растеж на клетки, които са функционално неактивни, но променят средата около себе си, не създават устойчиви връзки помежду си, а лесно се откъсват и тръгват на пътешествие с кръвта или лимфата към други органи, в които се “заселват”. Завършекът е унищожението на целия организъм.

Загадката как една мутирала клетка може да унищожи тяло от десетки милиарди здрави клетки още не е разрешена.

Макар да има рак на белия дроб, на стомаха, на дебелото черво и др., без значение откъде е започнал, ракът винаги е заболяване на цялото тяло. В над 90% от случаите той тръгва от орган, който е първичното огнище на болестта. В около 10% от случаите това огнище не може да се открие, защото болестта е в своя напреднал метастатичен стадий. Но чрез изследването биопсия може да се уточни от каква тъкан произхождат злокачествените клетки - епителна, съединителна или ендокринна.

Вече знаем, че ракът е болест с хроничен ход, която протича с различна скорост и минава през няколко стадия.

В първия е локализирана в органа, от който произлиза. Тогава шансът да бъде излекувана е най-голям. Основният лечебен метод е хирургичният и целта е туморът да се отстрани “до здраво”. Още през XVIII в. английският хирург Джон Хънтър е казал, че ако ракът не е прораснал към съседни тъкани и може да се премахне с операция, болният ще оздравее.

Д-р Христова е специалист по онкология и вътрешни болести с 30-годишен лекарски стаж. Тя отговаря на всякакви читателски въпроси за рака. Задавайте ги в писма до редакцията, на имейл ryankov@24chasa.bg и на телефон (02) 942-25-05.


Четете още:

🔴 Априлското въстание - българската революция

🔴 В Плиска осветиха кръст-паметник в чест на Цар Борис I

🔴 Откриваме Двора на Кирилицата в Плиска с двуметрови паметници на буквите





Източник: 24 часа





Коментари

горе